Nieuws

Componence Asset List

17 september 2019

regulier_Bart+Berkhout+Acryl+op+doek.jpg

Twee jaar lang hebben ze hard gewerkt, en dit is de bekroning. Ernst Banen en Bart Berkhout ronden het Coachingsatelier van Cultuurhuis Wherelant in samenwerking met Reakt af met een certificaat. En met een expositie in het gemeentehuis met de titel ‘Andere realiteit’. Wethouder Harry Rotgans verricht samen met Richard Prins, directeur van Reakt, op vrijdag 20 september om 14.00 uur de opening.

Opening expositie ‘Andere realiteit’, 20 september 2019 om 14.00 uur in gemeentehuis Purmerend, Purmersteenweg 42, 1441 DM Purmerend. De expositie is te zien tot 1 november 2019 tijdens openingstijden van het stadhuis.

Bart Berkhout

Bart Berkhout (1955) werd in 2015 ziek en raakte arbeidsongeschikt. Hij kwam bij Reakt terecht waar hij kon doen wat hij fijn vond: mozaïek, tekenen en schilderen. Het team van Reakt Purmerend bemerkte dat het tijd was voor meer. Hem werd de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan het Inloopatelier bij Cultuurhuis Wherelant, een project i.s.m. Reakt.  Na een tijdje werd Bart toegelaten tot het Coachingsatelier: een tweejarig traject waarin Bart zich zelfstandig kon specialiseren in één of meerder vormen van kunst. Met ondersteuning vanuit Wherelant door docent en afdelingshoofd Jantine Geels, en vanuit Reakt door trajectbegeleider Fleur Bolink. Deelname aan deze projecten heeft een goede uitwerking gehad op zijn herstel en stabilisatie. Zo heeft Berkhout al enkele zelfstandige exposities georganiseerd en nam hij deel aan meerdere gezamenlijke exposities. Berkhout is inmiddels vrijwilliger bij Wherelant op het Inloopatelier.

Ernst Banen

Ernst Banen (1985) heeft zich tijdens de afgelopen twee jaar bij het Coachingsatelier voornamelijk bezig gehouden met het maken van ruimtelijk werk. Klei is een van zijn lievelingsmaterialen en veel van zijn werk is dan ook keramiek. Onder begeleiding van Jantine en Fleur, en gastdocenten Harry en Saskia heeft hij zijn verborgen talenten ontwikkeld. "Ik was vroeger veel bezig met tekenen en plat werk, maar een schilderij kan onrealistisch zijn en daarom de werkelijkheid niet goed weerspiegelen. Ruimtelijk werk maakt altijd deel uit van de werkelijkheid; of je het nou lelijk vindt of mooi. Oftewel, je kan er als maker of kijker niet omheen." Inmiddels ontdekt Banen ook andere talenten van zich zelf zoals zingen en gitaar spelen. "Een van de deelnemers van het Coachingsatelier heeft zich in aquarel in een paar maanden van beginner naar semiprofessioneel niveau getild. Ik dacht: “misschien kan ik dat ook op muzikaal gebied. Ik heb vooral geleerd dat je op latere leeftijd nog nieuwe talenten kan ontdekken."