Reakt paginakop algemeen

Componence Asset List

bedrfbureau+849+424+%281%29.png
13 februari 2024

“We zijn de spin in het web van Reakt’’

Op veel locaties van Reakt kunnen deelnemers productiewerk doen als arbeidsmatige dagbesteding. Wat niet veel mensen weten, is dat er helemaal geen productiewerk zou zijn zonder het bedrijfsbureau van Reakt. Drijvende krachten achter het bureau zijn Leoni Hulsker en Ariënne Simonis, samen met hun collega Marcel de Groot.  Wat doen ze allemaal? Voor wie? En wat maakt hun werk zo leuk?

“Op dit moment hebben we 27 locaties waar wij werk voor leveren”, zegt Leoni, die al ruim 20 jaar voor Reakt werkt. “Onze hoofdtaak is cliënten van werk voorzien en zorgen dat de locaties het hele jaar door opdrachten en voorraad hebben voor productiewerk. Voorbeelden van klanten zijn een gehoorspecialist in Castricum, waarvoor we op een locatie oordopjes verpakken, of Opti-flor in Monster, waarvoor deelnemers o.a. plantetiketten op stokje prikken.”

Werken is een overwinning

Het bedrijfsbureau bevindt zich in een pand bij die Opti-flor vestiging aan de rand van Den Haag naast het terrein van de Monsterseweg. Leoni: “We mogen hier gratis verblijven, omdat een groep cliënten hier ook werk voor hen verricht, zoals dus het stokken van plantetiketten. De mensen die hier werken komen bijna allemaal vanaf het terrein hierheen lopen. Vaak door weer en wind, dat is vaak best een overwinning. Met de kerstpakketten ging er wat mis en dan staan ze allemaal paraat om bij te springen. Ze zien het echt als werk.”

Spin in het web

Leoni is verantwoordelijk voor de backoffice: “Ik noem ons vaak een spin in het web en ben zelf van a tot z bezig met de productie. Ik maak werkinstructies, bijvoorbeeld hoe een potcover gevouwen moet worden en dicht geklikt. Ik zet het werk uit naar locaties, heb contact met bestaande klanten, doe de facturatie en de logistieke planningen.” 
Ariënne is ongeveer een half jaar in dienst bij Reakt en doet de buitendienst. “Ik ben op zoek naar nieuwe opdrachtgevers, maar doe ook een stukje onderhoud met bestaande opdrachtgevers. Waar loop je tegen aan? Zijn we nog steeds tevreden? De locaties bezoek ik met hetzelfde doel. Gaat alles goed? Heb je hulp nodig? Is de werkinstructie duidelijk?”

Uitdagingen

“Het is best een uitdaging om iedereen het hele jaar door van werk te voorzien”, vervolgt ze. “Zeker de zomertijd is lastig. We zijn daarom eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe opdrachten. Daarnaast proberen we locaties bewust te maken van het belang van productiewerk. Dat we werken met betaalde opdrachtgevers die goed werk terugverwachten en die ons maatschappelijk willen ondersteunen. Geen werk betekent, ook geen werk voor cliënten.” 

We zijn eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe opdrachten

“Iets meer bekendheid over ons aanbod van dagbesteding binnen de andere zorgmerken van PG zou fijn zijn”, vult Leoni aan. “Ik zie mensen echt opknappen van het werk, ook al is dit de top van hun kunnen. We zien ze niet terug vallen en hebben voor heel veel niveaus wat te bieden. Goed ook dat andere zorginstellingen dit weten. Dat ze eerst aan Reakt denken wanneer een cliënt kan doorstromen naar dagbesteding.”

Elke dag is anders

“Het leukste aan het werk vind ik de diversiteit en de vrijheid die we hebben”, zegt Ariënne. “’Elke dag is anders. Vandaag heb ik bijvoorbeeld meegedraaid met het keramiekatelier op de Wagenstraat bij het Sterhuis. Daar zijn ze nu magneten aan het maken vanuit onze eigen collectie. Het is heel leuk om te zien hoe de deelnemers daar heel secuur en enthousiast mee omgaan. Je kunt bij ons dus ook terecht voor relatiegeschenken of een leuk cadeautje, en binnenkort komen er ook producten op de webshop van Parnassia Groep te staan.”  
Leoni: “We hebben op de bestelbussen ook deelnemers en vrijwilligers rijden. Ik heb bijvoorbeeld een jongen die vond het zo fijn om te werken bij ons. Die is nu bezig om zijn groot rijbewijs te halen. Hij was altijd heel angstig voor van alles terwijl hij best wel groot is en onder de tattoos zit. Uiteindelijk heeft hij zelf gespaard en is daar nu mee bezig. Ik kreeg net bericht dat hij voor zijn theorie is geslaagd en volgende maand mag afrijden. Daar word ik heel blij van.”

Vragen aan het bedrijfsbureau over productiewerk, dagbesteding of ken je wellicht een opdrachtgever die een klus heeft? Neem contact op met Leoni of Ariënne.