Reakt paginakop algemeen

Traject naar betaald werk (IPS)

Traject naar betaald werk (IPS)

Reakt biedt verschillende trajecten om mensen naar werk te begeleiden. Eén daarvan is het IPS-traject. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun. Dit is een methode die wetenschappelijk bewezen goed werkt. 

Wil jij toewerken naar een betaalde baan? Ben je gemotiveerd je daarvoor in te zetten? Laat het ons weten. Na een gesprek mag jij wellicht deelnemen aan een IPS-traject.

Snel aan het werk

Het bijzondere aan dit Individuele Plaatsing en Steun (IPS) traject is dat je snel aan het werk gaat op een plek die jouw voorkeur heeft. Aan de slag zonder voorbereiding op een beschutte plek of trainingen vooraf? Spannend? Ja zeker, maar jouw vaste IPS-jobcoach helpt je. 

Bespreken en afspraken maken

  • Voordat je begint heb je met je IPS-jobcoach jouw wensen, kwaliteiten en valkuilen besproken. Samen maak je een plan en daarna worden mogelijke werkgevers benaderd.
  • Met jouw IPS-jobcoach spreek je af waar je hulp bij wilt krijgen en wat je graag zelf wilt doen. Jullie zetten op een rijtje wat belangrijk voor jou is op een werkplek, zodat je het naar je zin hebt en aan het werk blijft.
  • Ook overleg je met jouw IPS-jobcoach wat je aan de toekomstige werkgever over jezelf wilt vertellen en bespreken jullie de voor- en nadelen om iets over jouw achtergrond te vertellen. Of juist niet. De IPS-jobcoach coacht ook de werkgever, zodat deze jou beter begrijpt.
  • Als je eenmaal aan het werk bent, blijf je contact houden met de IPS-jobcoach.

Samenwerken

De IPS-jobcoach werkt nauw samen met jouw behandelaar. Wanneer dat wenselijk is en jij daarmee akkoord gaat, kunnen ook andere mensen uit jouw omgeving bij het traject betrokken worden, zoals familieleden. Een IPS-traject duurt maximaal 3 jaar. Als je in die tijd je baan kwijtraakt, wordt de draad gewoon weer opgepakt. Ook na die 3 jaar zijn er, indien nodig, nog begeleidingsmogelijkheden.

Lees de folder 'Individuele Steun en Plaatsing (IPS)' voor meer informatie.