Reakt paginakop algemeen

De 8 bouwstenen van Reakt

De 8 bouwstenen van Reakt

Bij Reakt werk je aan je toekomst. Met alles wat we doen, willen we je helpen in het vinden van structuur, zelfvertrouwen en voldoening. 

Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door mee te doen aan activiteiten op een van onze locaties. Of door onder begeleiding van Reakt aan het werk te gaan. Ook bieden we individuele begeleiding bij sociale contacten, wonen, werken en financiën. We hebben deze activiteiten en vormen van begeleiding vertaald naar acht bouwstenen.

FAQ bouwstenen

Als je opgenomen bent in een kliniek of woont op een klinisch terrein, is het belangrijk om iets positiefs om handen te hebben. Iets wat structuur en zelfvertrouwen geeft. Ook als je zelf (even) niet zoveel vertrouwen hebt. Denk aan werken in het groen, sporten of schilderen.

Dagbesteding, activering en ontwikkeling

Samen met je vaste begeleider bespreek je welke dagbesteding bij je past. We dragen hiermee direct bij aan de behandeling. Met onze activiteiten zorgen we voor rust bij iemand die veel drukte in zijn hoofd ervaart. Of meer vertrouwen in eigen kunnen voor iemand die dat kwijtgeraakt is. We hebben oog voor talenten en mogelijkheden.

Bekijk de folder

Opvang voor mensen met een justitiële achtergrond, verslavingsproblematiek en/of zonder vaste woon- en verblijfplaats.

Een kop koffie en een luisterend oor. Je bent onder de mensen en even weg van de straat. In onze opvang is iedereen welkom die bijvoorbeeld dak- of thuisloos is, psychiatrische problemen heeft of kampt met verslavingsproblemen. We zijn de hele dag open en er zijn vaste activiteiten waar je aan mee kunt doen. Ook weten onze begeleiders precies waar je terecht kunt als je (extra) hulp nodig hebt.

Op de inloop zorgen we voor een warme plek waar je je thuis voelt

Na een nacht op straat is er een kop koffie of thee en wat te eten. We zijn duidelijk, consequent en positief in de omgang. Zo houden we het veilig. We zorgen voor leuke activiteiten: van een potje tafeltennis tot schilderen of bingo. Als je met vragen zit of meer hulp nodig hebt, kun je naar een van de spreekuren komen of een gesprek aanvragen.

Bekijk de folder 
Vind een locatie in de buurt

Community: herstellen onder eigen regie in contact met anderen

Een plek waar je een praatje kunt maken, creatief bezig bent of een workshop volgt. We bieden een veilige omgeving waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Op basis van je eigen interesses en eigen kracht, leer je nieuwe dingen. En je legt contact met lotgenoten en buurtbewoners.

Je krijgt hier professionele begeleiding bij van onze coaches. We werken samen met initiatieven in de wijk, met ervaringsdeskundigen en onafhankelijke cliëntorganisaties. We hebben twee soorten communities:

 • de buurtcommunity: je komt in contact met je eigen wijkgenoten en met gelijkgestemden. Je kunt hier bijvoorbeeld samen een activiteit voor de buurt organiseren.
 • de themacommunity: hier kom je bij elkaar rondom een bepaald thema. Denk aan schilderen, muziek of eten. Je krijgt de mogelijkheid om creatief bezig te zijn, samen met andere deelnemers.

Bekijk de folder
Vind een locatie in de buurt

 

Herstellen door leefstijltraining en bewegen

Meer energie en zelfvertrouwen: een gezondere levensstijl kan veel voor je doen. Zeker als je te maken hebt met psychische problemen of verslaving. Aandacht voor je lichaam is net zo belangrijk als aandacht voor je geest.

Daarom biedt Reakt begeleiding bij het bewegen en geven we cursussen in voeding en leefstijl. Van tevoren bespreken we je doelen. Je zult zien dat bewegen bij Reakt je helpt bij het opbouwen van sociale contacten, samenwerken en bijvoorbeeld het omgaan met tegenslag.

Er is voor elk wat wils: je kunt bewegen in teamverband, wandelen in een groep in de natuur of individueel fitnessen. Ook voor iemand die nooit gesport heeft, bieden we een geschikt traject. Met een coach die je kent, helpt en die je aanmoedigt. We geven advies over de juiste intensiteit van bewegen, voeding en rust die je nodig hebt. We kunnen je begeleiden naar een sportvereniging of sportschool in jouw buurt; zo bouw je ook sociale contacten op.

Onze coaches zijn aanwezig op verschillende Reakt locaties, sportverenigingen of fitnesscentra.

Bekijk onze folder
Vind een locatie in de buurt

Werken in een beschermde omgeving

Als de stap naar regulier werk nu te groot is, kun je bij Reakt toch aan de slag. In een veilige omgeving, maar met alle voordelen van een ‘gewone’ baan. Denk aan een vast ritme, contact met collega’s, de voldoening van een geklaarde klus en een kleine vergoeding.

Er is van alles te doen: van werken met hout of in het groen tot repareren van fietsen en productiewerk. Samen met je vaste begeleider kijk je wat je leuk vindt en maak je duidelijke afspraken. We helpen je zo bij het vinden van een dagelijks ritme en het bouwen aan zelfvertrouwen.

We geven duidelijke en realistische opdrachten. En we moedigen aan en geven complimenten, maar stellen ook regels. Je zult zien: als je actief bezig bent, ga je (weer) in jezelf geloven. Ook leer je andere mensen kennen en ontwikkel je vaardigheden die je nodig hebt om te werken: op tijd komen, aanwijzingen opvolgen, vragen stellen als iets niet helder is. En waar mogelijk help je collega’s in hun werk. Sterker door werk kan een opstap zijn naar vrijwilligerswerk of een betaalde baan. Of juist een vangnet als je werk je te veel stress of andere problemen geeft.

Bekijk de folder
Vind een locatie in de buurt

Werk voor mensen met een justitiële achtergrond, verslavingsproblematiek en/of zonder vaste woon- en verblijfplaats

Als je een verslavingsachtergrond hebt of met justitie te maken hebt gehad, dan kun je bij Reakt aan de slag. Je kunt je talenten benutten en iets doen voor de maatschappij. Er is van alles te doen: buiten of binnen, van werken in het groen tot het koken voor andere deelnemers.

Je leert samen te werken en het werk biedt je zinvolle dagbesteding en sociale contacten. Samen met je vaste begeleider kijk je wat bij jou past en maak je afspraken. We geven duidelijke en realistische opdrachten. En we stellen stevige regels die je structuur bieden.

Bekijk de folder
Vind een locatie in de buurt
 

Begeleiding naar een baan of vrijwilligerswerk

Je wilt weer aan het werk en wij helpen je daarbij. Dit kan betaald werk zijn of vrijwilligerswerk, afhankelijk van de mogelijkheden en van de doelen die we samen stellen. De trajecten duren 6,12 of 18 maanden en we bieden ook IPS (Individuele Plaatsing en Steun).

Het is spannend om ergens aan de slag te gaan, zeker als je misschien al een tijdje niet hebt gewerkt. Daarom begeleiden we je volledig bij deze stap. We bespreken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Op basis daarvan brengen we je in contact met een werkgever. Ook coachen we je bij het solliciteren en helpen we je je weg te vinden op de werkvloer. Daarnaast houden we met jouw medeweten de organisatie die je traject betaalt op de hoogte van de vorderingen.

Om je te helpen in je zoektocht naar werk, doorlopen we een aantal vaste stappen. We starten met een intakegesprek. Je maakt kennis met jouw begeleider en je bespreekt jouw wensen en mogelijkheden. Vaak volgt dan een assessment: je maakt een toets waaruit blijkt waar je goed in bent, wat je valkuilen zijn en wat je graag zou willen doen. Samen bespreken we de uitslag en bepalen we een richting. We gaan aan de slag met je cv en we gaan op zoek naar een passende werkgever. Onze begeleiders kennen veel werkgevers uit de regio. In verschillende sectoren. Dat maakt het gemakkelijker om een goede match te maken.

Onze consulenten (IPS, JOBCOACH) zijn aanwezig op verschillende Reakt locaties.

Bekijk de folder
Vind een locatie in de buurt

Individuele begeleiding bij sociale contacten, wonen, werken en financiën.
​​​​​

Voor iedereen die praktische hulp nodig heeft om zijn leven (weer) op de rit krijgen

We starten met een intake gesprek. Hierin gaan we samen na wat jij graag wilt, wat jouw  belangrijkste behoeften zijn. Op basis daarvan stellen we doelen op. We zijn praktisch ingesteld en altijd gericht op het vinden van een oplossing die past bij jouw wensen.
Om je een paar voorbeelden te geven van jouw mogelijke doelen:

 • Een opgeruimd huis;
 • Overzichtelijke administratie en het leren behouden daarvan;
 • Begeleiden naar schuldhulpverlening/bewindvoering;
 • Vinden van een goede en leuke daginvulling;
 • Sociale contacten, sociaal steunnetwerk en/of versterken van communicatieve vaardigheden;
 • Ventilerende gesprekken;
 • Ondersteuning bij het zoeken van (nieuwe) woonruimte;
 • Het vergroten van je persoonlijke weerbaarheid en/of je gevoel van eigen waarde;
 • Het opdoen van vaardigheden om beter om te gaan met psychische problematiek.

Onze begeleiders ondersteunen bij deze vragen en meer. Dit doen we één op één, met gesprekken en praktische ondersteuning. Als het nodig is, verwijzen we door naar de juiste persoon of organisatie. Onze trajectbegeleiders zijn aanwezig op verschillende Reakt locaties.

We vragen samen met jou deze hulp aan bij de gemeente. Hierop volgt er een gesprek met de gemeente waarbij wij, als je dat wilt, aanwezig kunnen zijn. Reakt is jouw steun in de rug. Dus je hoeft niet bang te zijn voor een ingewikkelde aanvraag of een financiële bijdrage.

Bekijk de folder
Vind een locatie in de buurt

afbeelding bouwsteen


We werken aan deze hersteldoelen

 • Het vergroten van je persoonlijke weerbaarheid;
 • Het opdoen van sociale en communicatieve vaardigheden;
 • Het opdoen van vaardigheden om beter om te gaan met psychische problematiek;
 • Het vergroten van je gevoel van eigenwaarde.