Nieuws

Componence Asset List

27 februari 2023

Pluk+200+x+200.jpg
Een plek midden in het groen, ‘om de hoek’ van de stad. Pluk! een plek waar de mens centraal staat. Waar de een de rustige werkplek vindt die nodig is om te helen, de ander eindelijk zichzelf mag zijn in de hectische maatschappij.

Waar kinderen leren omgaan met dieren, of hun eigen besjes plukken. Waar je heerlijk informeel met een goede kop eerlijke koffie of heerlijke, biologische daghap geniet op het terras of in de sfeervolle lunchroom. Waar je participeert met een oogstabonnement en ervaart hoe echte groente smaakt. Waar je van alles kunt leren rond groen en gezond leven. Waar je lekker voorgelezen wordt of stoeit in de zandbak. Waar je elk seizoen weer van alles ontdekt in de prachtige heemtuin. Waar plant en dier beschermd worden… net zoals unieke mensen.

Reakt helpt mensen met psychische problemen of een verslavingsachtergrond op weg in hun dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij het vinden en behouden van werk, bij het vergroten van het sociale netwerk of bij het leiden van een gezonder leven.

De natuur draagt bij aan het herstel

Veel van de deelnemers van Reakt die bij Pluk! aan de slag gaan, blijven langere tijd: ’Het is een heerlijke veilige haven in het groen. Juist de reflectie die de natuurlijke omgeving biedt, de rust en de buitenlucht maken het een fijne veilige plek om te werken.’

Sommige deelnemers hebben specifieke voorkeuren voor werkzaamheden passend bij hun kwaliteiten of juist bij hun leer- en ontwikkeldoelen. De een loopt graag met de kruiwagen grote afstanden om even gedachten op nul te kunnen zetten. De ander laat zich juist verwonderen door de groei- en kiemkracht van plantjes of richt zicht op het onderhoud door te wieden. Naast het actief werken in en met de natuur zijn er op de zorgboerderij Pluk! ook dieren die verzorgd kunnen en moeten worden. Er is daarnaast wekelijks aandacht voor mindfulness en stilte. Sandy organiseert wekelijks een meditatieve stiltewandeling voor deelnemers met de pony’s die zeer gewaardeerd wordt.

Het buiten zijn heeft een positieve werking op de deelnemers. Je leert veel van de natuur, zoals het accepteren dat taken nooit af zijn en heel vaak niet gaan zoals je vooraf had bedacht. Leren omgaan met tegenslag, het inzicht dat het niet perfect hoeft en toch goed is. Daarnaast is het buiten werken gezond voor je omdat je volop in beweging bent.

Neem eens een kijkje bij Pluk!

Iedereen is welkom bij Pluk! van woensdag tot en met zondag van 10.00 uur  tot 16.00 uur. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie met een lekker taartje, een bezoekje aan de biologische winkel of om de prachtige heemtuin te bewonderen die vooral wordt onderhouden door de deelnemers als onderdeel van de dagbesteding.

Ga je graag zelf aan de slag bij Pluk! of ben je zorgverlener en heb je een cliënt die je graag aan de slag ziet gaan bij Pluk!?
Dan kun je je hier aanmelden of mail naar i.ykema@reakt.nl.