Nieuws

Componence Asset List

24 maart 2021

regulier-samira-winkel.png

Betekenisvol meedoen is het thema voor de 46e week van de psychiatrie die van 22 t/m 27 maart plaatsvindt. Meedoen (in de maatschappij) en van betekenis zijn, is dat niet waar we allemaal (instinctief) behoefte aan hebben? Zeker als het leven je (een aantal) tegenslagen heeft toebedeeld, snakken we naar een normaal ritme en een gelukkig leven (zonder al teveel beperkingen). Dus ook mensen met een psychische kwetsbaarheid of die hersteld zijn van een verslaving. Maar dan ben je behandeld en dan is het toch klaar? Nou nee, ook daarna kan het nog voorkomen dat men het lastig vindt om bepaalde stappen te zetten om weer een ‘normaal’ leven te kunnen gaan leiden. In zo’n geval kan Reakt een helpende hand bieden! 

Reakt gelooft in positieve gezondheid. Samen met de cliënt bekijken we waar hij/zij energie van krijgt. We gaan uit van talenten en mogelijkheden, en benadrukken vooral wat er nog wel gaat. We weten inmiddels dat er veel meer mogelijk is als je goed in je vel zit, je leven als zinvol ziet en steun van anderen krijgt. We ondersteunen onze cliënten om hier zoveel mogelijk eigen regie in te voeren. Dit doen we door het bieden van begeleiding op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld bij het vinden van werk, het vergroten van je sociale netwerk of het leiden van een gezonder leven.

Samira over haar burn-out en depressie

Zo maken we kennis met Samira. Samira kreeg een burn-out en werd depressief. Via Reakt startte ze met receptiewerk en helpt ze nu al jaren in de kledingwinkel De Winkel op het klinische terrein in Castricum. Samen met haar begeleider bouwde ze aan haar eigen zelfvertrouwen en iets wat structuur geeft. “Iedere ochtend denk ik: yes, ik mag weer!”. Inmiddels staat ze op de wachtlijst voor een woning in Purmerend en droomt ze over een baan bij Warchild.

Marc over zijn psychoses

Ook Marc (32) zag zijn leven veranderen. Na een aantal psychoses en een opname in een kliniek, begint hij met sporten bij Reakt. “Ik had iets nodig om mijn bed voor uit te komen. Of soms werd ik er letterlijk voor uit mijn bed gelicht,” vertelt Marc. Door het sporten doet Marc veel sociale contacten op en Reakt begeleider Erik Hofman ziet zijn zelfvertrouwen groeien. Inmiddels volgt Marc een opleiding tot keukenassistent en werkt hij drie dagen in de week in een keuken. Ook begeleidt Reakt hem naar vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis. Marc doet daar allerlei klusjes en praat veel met de bewoners. Hij heeft een volle agenda: “Een aantal jaar geleden durfde ik de deur nauwelijks uit en nu kom ik tijd te kort.” 

Sandra over haar verslaving

Sandra (40) volgde na jaren van verslaving, afkicken en een fikse terugval, de training Op Eigen Kracht (OEK); een praktische cursus met een positieve insteek, gericht op doen. “Ik voel dat dit mijn kans is om een andere kant op te gaan. Om te doen waar ik me goed bij voel. Ik wil geen dubbelleven meer leiden, zoals ik deed toen ik gebruikte.” Inmiddels is Sandra gestart als intercedente bij sociaal uitzendbureau Building Better People en helpt ze jongeren aan een baan die bij hen past. Daarnaast volgt ze een opleiding Ervaringsdeskundigheid in de ggz, werkt ze bij het inlooppunt van Kompassie en geeft Sandra veel voorlichting in het omgaan met verslavingsproblematiek. “Ik heb geleerd om grootse plannen op te knippen in kleinere, hapklare doelen. Nu ontwikkel ik handvatten om het in de toekomst anders te doen.”

Aandacht voor de mens

Uit bovenstaande voorbeelden en onze verdere ervaringen blijkt hoe belangrijk betekenisvol meedoen is. Voor iedereen, maar zeker voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Reakt biedt die ondersteuning, soms in het klein en soms in wat grotere trajecten. Maar allemaal hebben ze één ding gemeen; echt aandacht voor de mens, altijd kijkend naar de mogelijkheden en zonder oordeel. Met alles wat we doen, willen we onze cliënten helpen in het vinden van structuur, zelfvertrouwen en voldoening. Want zo kun je werken aan je toekomst. Een toekomst met kwaliteit van leven. 

Ben of ken je iemand die behoefte heeft aan ondersteuning? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Kijk voor de mogelijkheden op onze website www.reakt.nl.

De week van de psychiatrie

De jaarlijkse Week van de Psychiatrie is opgedragen aan alle mensen (met of zonder psychiatrische achtergrond) die zich hebben ingezet voor verbetering van positie en het leven van mensen met psychische en psychiatrische problematiek.