Nieuws

Componence Asset List

04 maart 2022

WinW+banners+200+x+200.jpg
Het kwam uit de grond van zijn hart. Lute – ex-dakloze uit Alkmaar en actief collega van de Welkom in mijn Wereld-tour van Reakt- vertelt over het werkbezoek van de Alkmaarse burgemeester Anja Schouten en wethouder Robert te Beest die ondermeer WMO en woonzorg in zijn portefeuille heeft. “Tijdens de ‘Welkom in mijn Wereld’-tour liepen we langs de plekken waar daklozen slapen en elkaar ontmoeten. Burgemeester en wethouder schuifelden met hun voeten om ze warm te houden en doken wat dieper weg in hun jas. Ik dacht toen: Ja, dat hebben wij ook. Dag en nacht, we worden koud tot op het bot.”

Lute (2de van links) neemt burgemeester Anja Schouten en wethouder Robert te Beest mee in het dagelijkse leven dan een dakloze.

Lute spreekt uit eigen ervaring. “Na mijn scheiding raakte ik verslaafd aan alcohol. Het ging van kwaad tot erger. Je probeert er tegenin te gaan, maar instanties keken naar de regels en niet naar de mens, er werd niet geluisterd. Ik werd niet gezien als volwaardige burger, had geen perspectief meer. Daardoor ging ik mezelf meer en meer afsluiten voor de maatschappij.”

Toch is bij Lute op een gegeven moment de knop omgegaan. Hij ontmoette mensen die vertrouwen in hem hadden. “Ik kreeg weer het gevoel dat ik er mag zijn, kreeg steun en dat is heel belangrijk. Ik liet me opnemen, werd clean. Na een behandeling sta je weer buiten en dan begint het pas. Je moet een totale nieuwe start maken. Via Housing First kreeg ik een woning. Dat gaf rust, zodat ik kon bouwen aan een nieuwe toekomst. Als ik ergens mee zit, heb ik nu een vraagbaak.”

Housing First is een van de partijen die actief zijn met aanpak van dakloosheid in Alkmaar. Een dak boven je hoofd haalt heel veel stress weg. Daarna wordt gewerkt aan het oplossen van andere problemen.

Kneiterhard

Alkmaar kent tientallen daklozen. “Ik werd letterlijk hun wereld ingetrokken tijdens de wandeling”, vertelt Robert te Beest tijdens de officiële kick-off van het project ‘Welkom in mijn Wereld’. Hierin word je meegenomen in de verhalen en ervaringen van (ex)daklozen over het leven zonder vaste woon- en verblijfplaats. “Zij zijn ook inwoners van Alkmaar. Ze hebben alleen pech gehad, krijgen stigma’s opgeplakt en worden mede daardoor als tweederangsburgers gezien. En dat is niet terecht. Alkmaar is een sociale stad en daarom doen we kneiterhard ons best om deze mensen te helpen.”

Indringend

Doorbreken van stigma’s is een van de doelen van Welkom in mijn Wereld. “Vraag iemand om een dakloze te omschrijven en je krijgt een reactie in de trant van; een verlopen figuur met schoenen die kapot zijn. Blik bier in de hand. Iemand waar je met een wijde boog omheen gaat en zeker geen oogcontact mee maakt.” vertelt Ester, ex-partner van een dakloze en ook actief betrokken bij Welkom in mijn Wereld. “Samen met Lute en andere ex-daklozen willen we dat beeld doorbreken.” Hiervoor zijn onder andere 5 filmpjes opgenomen waarin ieder zijn verhaal vertelt. Het zijn indringende portretten geworden van mensen die door omstandigheden dakloos geworden zijn. Herkenbare verhalen; het had ook ons kunnen overkomen.

Inkijkje in het leven

“Met de filmpjes krijgt de dakloze en zijn verhaal een gezicht. Het geeft in inkijkje in het leven van een dakloze, vandaar ook de titel Welkom in mijn Wereld. Samen met andere ex-daklozen nemen we geïnteresseerden mee in onze verhalen en krijg je een rondleiding langs de plekken in Alkmaar waar we veel verbleven in die tijd. Hiermee willen we het vervormde beeld dat de maatschappij heeft van een dak- en thuisloze bijstellen. We willen als ambassadeurs voor deze groep mensen zijn, dat ze gezien en gehoord worden, zodat zij ook een kans krijgen om hun leven weer op de rail te krijgen.” aldus Lute. Collega en ex-dakloze Ron onderstreept dit punt; “Het leven verliep voor ons anders dan van tevoren gedacht, maar dat maakt ons nog geen tweederangsburgers!”.

Boek een rondleiding

Voor meer informatie over Welkom in mijn Wereld of het maken van een afspraak kun je contact opnemen (bellen, whatsappen) met presentiemedewerkers Clarine (06 - 83 54 06 19) of Marleen (06 - 82 11 40 11). Een mail sturen kan ook. Stuur deze dan naar welkominmijnwereld@reakt.nl.


Jan, ex-dakloze, zorgde voor de muzikale omlijsting tijdens en na de officiële kick-off van Welkom in mijn Wereld

​​​​​​​