Reakt paginakop algemeen

Marc: ‘Een aantal jaar geleden durfde ik de deur nauwelijks uit, nu kom ik tijd te kort’

Marc: ‘Een aantal jaar geleden durfde ik de deur nauwelijks uit, nu kom ik tijd te kort’

Van een angstig vogeltje in de hoek van de gymzaal naar een ondernemende jongen met een volle agenda. Na verschillende psychoses en een opname in een kliniek, begint Marc (32) met sporten bij Reakt. Het is een reddingsboei voor hem.

In het begin was het vooral om iets te doen te hebben. ‘Ik had iets nodig om mijn bed voor uit te komen. Of soms werd ik er letterlijk voor uit mijn bed gelicht,’ vertelt Marc. Hij start met badminton en volleybal en hij blijkt veel talent te hebben voor voetbal. Marc wordt in 2016 zelfs geselecteerd voor de Homeless Wold Cup in Glasgow.

Groeiend zelfvertrouwen

Na zijn psychoses was het voor Marc moeilijk om naar buiten te gaan en om vrienden te maken: ‘Ik keek vooral thuis tv, mijn wereld was heel klein.’ Door het sporten doet Marc veel sociale contacten op en Reakt begeleider Erik Hofman ziet zijn zelfvertrouwen groeien. Inmiddels volgt Marc een opleiding tot keukenassistent en werkt hij drie dagen in de week in een keuken. Ook begeleidt Reakt hem naar vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis. Marc doet daar allerlei klusjes en praat veel met de bewoners. Hij heeft een volle agenda: ‘Een aantal jaar geleden durfde ik de deur nauwelijks uit en nu kom ik tijd te kort.’

Een ander mens

Marc ziet de toekomst positief in. Hij wil graag aan de slag in de horeca: ‘Ik vind vooral de cateringopdrachten leuk: laat mij maar hapjes maken.’ Daarbij hoopt hij de medicatie steeds verder af te bouwen. En natuurlijk blijft hij fanatiek sporten. Voor de komende tijd staan er onder andere voetbaltoernooien in Portugaal en Voorburg op de planning. Begeleider Erik is ontzettend trots op hem: ‘Het is alsof ik een ander mens zie: Marc is gaan genieten van het leven.