Anders Bekeken; hoe creativiteit helpt in het herstel

Barbara: 'Bij Anders Bekeken kan ik mezelf zijn'

Barbara: 'Bij Anders Bekeken kan ik mezelf zijn'

'Ik heb hier zoveel kunnen verwerken mede dankzij de begeleiding', zegt Barbara* (42 jaar) over Atelier Anders Bekeken. 'Ik kan daar mezelf zijn. Ik hoef hier niet sterk te zijn. Ik kan me ontspannen.'

Het ging ooit niet goed met Barbara. Ze werd daarom ook opgenomen in een kliniek. Dankzij Atelier Anders Bekeken klom ze uit het dal en doet nu vrijwilligerswerk. "Dat had ik nooit verwacht, dat ik nog eens andere mensen zou kunnen helpen en begeleiden."

"Atelier Anders Bekeken kijkt echt anders naar mensen. Ze kijken verder dan mijn psychische problematiek, maar houden er wel rekening mee. Dankzij mijn begeleiders kon ik persoonlijk groeien. Ze zien meteen als ik me niet goed voel. Ik kan altijd even met hen apart zitten om mijn verhaal kwijt te kunnen. In de maatschappij kun je je een uitzondering voelen, een buitenbeentje, maar bij Anders Bekeken is dat helemaal niet zo. Anders Bekeken geeft mij rust, ruimte, regelmaat, erkenning, begeleiding, herkenning en meer zelfvertrouwen. Ik kan me ontspannen. Ik hoef hier niet sterk te zijn, ik kan mijzelf zijn. Hier ben ik meer de gelijke, even weg uit alle hectiek.

Het schilderen geeft mij ruimte in mijn hoofd, waardoor ik op tijd zie wanneer het mis dreigt te gaan. AB heeft voor mij ook een signalerende functie. Mijn begeleider ziet mij elke week en signaleert daardoor snel wanneer het mis gaat.

Door de omgang met mijn begeleiders in het Atelier Anders Bekeken ben ik ook assertiever geworden. Ik heb geleerd hoe ik problemen met anderen kan oplossen. Als ik iets niet weet dan geeft mijn begeleider mij advies over hoe ik verder kan.

Ik doe momenteel vrijwilligerswerk. De stress wordt goed opgevangen door mijn begeleider, zodat ik me goed kan focussen op de dingen die ik wel kan. Betaald werk geeft mij teveel spanning. Anders Bekeken heeft mij geholpen te voorkomen dat ik weer terugzak in mijn psychische problematiek.

[Barbara is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie van de website]