Anders Bekeken; hoe creativiteit helpt in het herstel

Ada: 'Anders Bekeken geeft mij de ruimte om mezelf te zijn'

Ada: 'Anders Bekeken geeft mij de ruimte om mezelf te zijn'

'Anders Bekeken is heel belangrijk voor me, omdat ik verder weinig begeleiding heb', zegt Ada (55 jaar). 'Het is een praatpaal voor me, het geeft sociale contacten, ik voel me gelijkwaardig aan de anderen en het geeft creatieve uitdaging.'

Ze verloor haar werk door psychische problemen en daarmee verloor ze ook zichzelf. Ik raakte sociaal afgesneden van de wereld. Bij een expositie van Anders Bekeken zag ze mozaïeken hangen.

'Het mozaïeken geeft mij geestelijke rust. Ik legde voor mezelf altijd de lat erg hoog, en aan die prestatiedruk ging ik onderdoor. Ik kan hier iets maken wat nergens op hoeft te lijken. Dat gaf me rust. Tijdens de bijeenkomsten bij Anders Bekeken sprak ik met anderen over allegaase onderwerpen, maar ook over onze psychische problemen. Het onderlinge contact en de gesprekken met anderen die ook in een soortgelijk schuitje zaten als ik waren fijn. Ik voel me gelijkwaardig, dat geeft rust, waardoor ik mezelf kon zijn.'

Ada kreeg door die bijeenkomsten weer structuur en werkritme in haar leven en dat voorkomt een terugval. "Je leert ook weer  verantwoordelijkheid voor je eigen handelen te nemen. Je maakt afspraken, belt af als je niet kan. Het is niet vrijblijvend. Dat klinkt allemaal heel logisch, maar ik deed dit niet meer. Dat heb ik hier weer geleerd."

Voor Ada is Ander Bekeken meer dan creatief bezig zijn. "Het helpt mij te accepteren dat betaald werk niet meer mogelijk is. Nu doe ik vrijwilligerswerk bij het verzetsmuseum, wat deels begeleid wordt door Reakt. Dit is langzaam opgebouwd. Ik merk wel dat ik aan de top van mijn kunnen zit. Met regelmaat neem ik een korte pauze om tot mezelf te komen. Die ruimte krijg ik ook, en dat is heel fijn. Ondertussen ben ik hier alweer 2,5 jaar aan de slag."

[Ada is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bij de redactie bekend]