Reakt paginakop algemeen

Sandra: 'Van grootse plannen naar kleinere, hapklare doelen'

Sandra: 'Van grootse plannen naar kleinere, hapklare doelen'

‘Alles wat ik doe, doe ik met het oog op de toekomst.‘

Na jaren van verslaving, afkicken en een fikse terugval, volgt Sandra (40) bij Reakt de training Op Eigen Kracht (OEK). Sandra heeft er veel aan: ze leert dingen op een andere manier te doen en de training geeft haar meer zelfvertrouwen.

‘Ik voel dat dit mijn kans is om een andere kant op te gaan. Om te doen waar ik me goed bij voel. Ik wil geen dubbelleven meer leiden, zoals ik deed toen ik gebruikte.‘

De training Op Eigen Kracht (OEK) is gericht op alles wat je wél kunt, vertelt trainster Katha. De training heeft een positieve insteek en is heel praktisch, gericht op doen. ‘Ik zie mensen iedere keer weer sprongen maken. Bij Sandra zag ik hoe goed ze is in het meedenken met andere cursisten, het geven van feedback en het inzetten van haar eigen ervaring.’ Dat gaf aanknopingspunten in de bemiddeling naar werk: via Reakt is Sandra als intercedente gestart bij sociaal uitzendbureau Building Better People.

Verborgen talenten

Sandra helpt jongeren aan een baan die bij hen past. ‘Ik vind het leuk om verborgen talenten en kwaliteiten bij mensen te zoeken. Sommige dingen zie je niet terug in een cv, maar ze zijn er wel!’ Sandra staat voor het uitzendbureau op banenmarkten, houdt intakegesprekken met werkzoekenden en zoekt steeds de juiste match. Naast haar werk bij Building Better People volgt ze een opleiding Ervaringsdeskundigheid in de ggz, werkt ze bij het inlooppunt van Kompassie en geeft ze veel voorlichting in het omgaan met verslavingsproblematiek.

Terug naar de basis

Katha is veel meer voor Sandra dan alleen haar OEK-trainster. ‘Soms verdwaal ik in een gesprek en zijn mijn plannen te groots. Katha helpt me om terug naar de basis te gaan. Vaak maken we samen een stappenplan. Zo heb ik geleerd grootse plannen op te knippen in kleinere, hapklare doelen.’ Sandra leert de dingen op een andere manier te doen, bijvoorbeeld vragen om hulp. ‘Vroeger vond ik dat ik alles zelf moest kunnen, hulp vragen vond ik moeilijk. Ook vertoonde ik veel vluchtgedrag. Nu ontwikkel ik handvatten om het in de toekomst anders te doen.’