Reakt paginakop algemeen

Componence Asset List

de+post+850+625.jpg
11 april 2023

Chillen en een goed gesprek bij De Post

Om elkaar te ontmoeten, te spelen of samen een gezonde lunch te maken, kunnen jongeren elke vrijdag (9:30 – 16:30) terecht bij De Post in de wijk Moerwijk in Den Haag, een laagdrempelige ontmoetingsplaats. Een sportcoach, voedingscoach en herstelcoach van Reakt zijn aanwezig bij wie de jongeren ook terecht kunnen voor een goed gesprek.

“De insteek van onze jongereninloop is veiligheid”, zegt herstelcoach Marc Tjin van Reakt. “De Post is een warme plek met aandacht waar je terecht kunt met al je ideeën en problemen. Jongeren kunnen hier gewoon zijn. Wie mee wilt doen met de activiteiten doet mee. Zo niet, even goed. Er is geen druk. We hebben nu een bereik van 60 jongeren tussen de 16 en 30 jaar. Daarvan komen er soms 4 en andere vrijdagen 18.”

Vrijdag speciaal open voor jongeren

De Post in Moerwijk is een ontmoetingsplaats waar alle wijkbewoners welkom zijn. Elke vrijdag van 9:30 uur tot 16:30 uur is De Post speciaal open voor jongeren. Naast herstelcoach Marc zijn er een voedings- en bewegingscoach en een sport en gezonde leefstijl coach aanwezig. “Jongeren hebben daarmee heel Reakt op één locatie tot hun beschikking”, zegt sportcoach Martin. “Wij faciliteren de jeugd om zelf activiteiten te bedenken, te organiseren en uit te voeren. Dit met het doel dat zij dit samen doen, plezier ervaren en tegelijkertijd hun life- en social skills vergroten.”

Positieve vriendschappen opbouwen

“We hebben jongeren van Centrum Eerste Psychose, maar ook Brijder Verslavingszorg en jongeren die simpelweg eenzaamheid ervaren om allerlei redenen”, vervolgt Martin. “Reakt Jeugd biedt hen de mogelijkheid peers te ontmoeten en met hen weer positieve vriendschappen op te bouwen. Het geen velen zijn verloren door diagnose, opname en het stigma dat daaruit volgt. Anderzijds zijn wij er ook juist voor de omgeving om hen meer uitleg te geven over GGZ en hen daarmee tools te bieden om weer “normaal” met elkaar om te gaan.” 

Praten over worstelingen

“Onze inloop is aanvullend op het reguliere jongerenwerk”, vult herstelcoach Marc tot slot aan. “Jongeren komen naar me toe met allerlei vragen. Bijvoorbeeld over financiële zaken, maar ook over verslaving of medicatie. Ik leg heel duidelijk uit dat we geen behandelaars zijn, maar dat we wel kunnen praten over hun worstelingen. We denken met ze mee: waar heb je last van? Wat speelt er mee? Waar hangt het vanaf? Als iemand iets bepaalds wil, gaan we samen echt op maat kijken: wat past er bij je? En wat is er aan aanbod? Wij kunnen dan lijntjes leggen.”