Reakt paginakop algemeen

Componence Asset List

Slag+om+Herstel+2024+finish+849+x+424.jpg
25 juni 2024

Triomf voor roeiers Slag om Herstel

Blaren, spierpijn en slaaptekort. Maar ook verbroedering, trots en teamspirit. Het resultaat van een monstertocht (sloep)roeien tussen Den Helder en Rotterdam.

In 24 uur roeiden 81 enthousiastelingen waaronder (ex)cliënten, medewerkers van Parnassia Groep en adelborsten van het Koninklijk Instituut Marine, verdeeld over 9 teams en 3 sloepen, van de kop van Noord-Holland naar de iconische Erasmusbrug in hartje Rotterdam. Afgelopen vrijdagmiddag werden ze daar, onder luid gejuich van familie, collega’s en hoogwaardigheidsbekleders, onthaald.

De Slag om Herstel ontstond in 2017 toen oud-marinier Adrie Sluimer, samen met andere mariniers begon met roeien als onderdeel van zijn herstelproces van verslaving. Geïnspireerd en gedragen door zijn eigen transformatie besloot Adrie zijn ervaring in te zetten om anderen te helpen. De geboorte van project ‘Roeien in Herstel’. Ondersteund en aangemoedigd door Vrienden van Parnassia werkt een nog altijd groeiende groep toegewijde roeiers wekelijks aan herstel.

Succesvol sportproject

Doel van het project is te laten zien dat een verslaving of een andere psychische kwetsbaarheid je niet buitenspel hoeft te zetten. In de afgelopen vijf jaar roeiden al zo’n honderd cliënten mee en daarvan heeft ruim de helft hun leven weer goed opgepakt.
Adrie: “Er zijn zoveel succesverhalen te vertellen. Over cliënten die uit zorg zijn, een baan hebben, een opleiding volgen of weer contact hebben met hun kinderen. Ook op sportief vlak zijn zowel nationaal als internationaal mooie resultaten geboekt.”  

Pittige editie

Dit jaar werd voor het eerst geen 160 maar ruim 200 kilometer afgelegd. De tocht begon op donderdag in alle vroegte in Den Helder met een startschot van beschermheer Stephan Valk. Via Alkmaar werd koers gezet naar Zaandam, waar de roeiers met feestelijke muziek van de plaatselijke fanfare werden aangemoedigd door de wethouder. In Amsterdam volgden drie rondes door de grachten waarna de tocht via Haarlem, Leiden en Den Haag werd voortgezet naar Rotterdam. Bij aankomst werden de roeiers gehuldigd door kolonel der mariniers Jan ten Hove.

Trots

Parnassia Groep is ontzettend trots op alle deelnemers en begeleiding van de Slag om Herstel. Zij hebben ook tijdens deze editie weer laten zien dat je ondanks je psychische kwetsbaarheid of verslaving met veel training en inzet in staat bent om grote prestaties te leveren. Wij hebben bewondering voor de inzet en discipline die dit vraagt. In het bijzonder willen wij initiatiefnemer Adrie Sluimer bedanken voor zijn enorme inspanning om ook deze editie van de Slag om Herstel mogelijk te maken.

En dat het bijzonder is, zie je terug in de media belangstelling