Reakt paginakop algemeen

Componence Asset List

afbeelding+wecre8it%281%29+849+424.jpg
19 oktober 2023

Wecre8it-Een Inspirerende leerwerkplek voor ICT-enthousiastelingen

Wecre8it is een leerwerkplek binnen Reakt voor deelnemers die affiniteit hebben met ICT. Met behulp van online opleidingen en het uitvoeren van opdrachten vergroten de deelnemers hun kennis en zelfvertrouwen. Drijvende kracht achter het project zijn herstelcoaches Dick de Winter en Wanja Krijnen. Wanja: “We proberen een sfeer van veiligheid en vertrouwen te scheppen zodat mensen kunnen groeien.”

“Wecre8it biedt een unieke combinatie van dagbesteding en educatie”, zegt Wanja. “De deelnemers zijn actief bezig met hoogwaardige ICT-opleidingen, gericht op programmeren, grafische vormgeving, 3D-ontwerp, cyberbeveiliging, netwerkbeheer, hardware-reparaties, etc. Hier gaat het niet om pc-basisvaardigheden.” Deelnemers moeten zelfstandig kunnen werken, want Wanja is geen traditionele docent. Haar aanpak is om ze te ondersteunen als ze vastlopen en samen op zoek te gaan naar oplossingen. 

“Ik neem de tijd om met deelnemers te praten over hun onzekerheden en behoeften. Ik vraag nooit naar hun geschiedenis, ik laat het initiatief bij de hen als ze daar iets over willen vertellen. Ik vraag wel wat ik moet weten om ze optimaal te ondersteunen. Mijn doel is om hen welkom te laten voelen, ongeacht hun achtergrond of uitdagingen.” 

De Doelgroep van Wecre8it 

“Wecre8it bestaat uit een groep deelnemers met diverse (mentale) achtergronden”, vervolgt ze. “De mensen komen via verschillende kanalen binnen, via de zorgmerken van PG en de gemeente o.a.. Wanja begint met een introductiegesprek om hen vertrouwd te maken met Wecre8it en hun doelen te verkennen. Daarna volgt een intake om dieper in te gaan op wensen, behoeften, de (leer)doelen, uitdagingen en wat ze nodig hebben om te leren en te groeien. Wanja: “Sommigen blijven meerdere jaren, anderen vinden werk of een andere leerwerkplek.” 

Leerdoelen: Structuur, Vaardigheden en Werkcompetenties 

De leerdoelen variëren sterk. Voor sommigen gaat het om weer structuur krijgen, op tijd zijn en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Anderen richten zich op het opbouwen van werkcompetenties en op de uitstroom naar een vaste baan. Eén van de deelnemers die aanschuift tijdens het interview geeft aan in twee jaar tijd zijn plek gevonden te hebben en een duidelijk doel voor ogen te hebben: “Ik werk nu 2 jaar hier. Ik had zelf wat probleempjes in het begin waardoor ik eerst mijn draai niet kon vinden. Nu heb ik het erg naar mijn zin.  Mijn doel is om meer met Wordpress doen. Het liefst wil ik daarna binnen een ander bedrijf aan de slag met websites, ergens waar ik veel kan sparren met collega’s.” 

Mooie momenten en uitdagingen 

“Een van de hoogtepunten bij Wecre8it is het zien van de persoonlijke groei van deelnemers”, vervolgt Wanja. Ze deelt een mooi verhaal over iemand die aanvankelijk wat onzeker was en nog wat afstand nam. “Ze pakte echter wel een externe opdracht aan en creëerde van scratch af aan een logo die de klant volledig deden stralen. Dat was super. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Sommige deelnemers zijn enthousiast maar ongeduldig, anderen hebben moeite met samenwerken. Soms kan iemand onbewust of bewust gedrag vertonen die de dynamiek in de groep kan beïnvloeden. Af en toe is er uitval of geven mensen op.” 

Wecre8it: Een Win-Win Situatie 

“In the end is wat wij bieden denk ik een win-win situatie”, zegt ze tot slot. “Het brengt extra zekerheid en zelfvertrouwen bij de deelnemers. Voor onze klanten is het een voordeel omdat onze prijzen veel lager zijn dan bij commerciële bedrijven. Ik vraag onze klanten wel om, bovenop het basistarief, een donatie te doen op basis van hun tevredenheid met het product en het resultaat “de happy-factor”, noem ik dat. Alle inkomsten van opdrachten komen daarnaast ten bate van de hele groep in de vorm van nieuw cursusmateriaal of teambuilding bijvoorbeeld.” 

Heb jij affiniteit met ICT of ken je een cliënt die dat heeft? Wil je een (privé)computer laten repareren of meer weten over Wecre8it? Neem contact op met Wanja. Wecre8it biedt diensten voor iedereen met ICT-gerelateerde problemen, van website-ontwikkeling tot reparaties van laptops en telefoons.