“Hij was zwaar depressief, maar moet je hem nu zien”
Samen met collega bewegingsagoog Jelle en stagiaire Melissa geeft hij een kijkje achter de schermen van hun werk.
Zoë staart voor zich uit met een hele afwezige blik. Het is ijzig stil in de sporthal, de ‘staredown’ duurt wel twee minuten. Ze lijkt bevroren. Dennis vraagt een aantal keer of het okay is met haar, maar ze reageert niet. “Kom, we gaan even voetballen”, zegt hij en pakt een bal. Dan komt ze toch in beweging en ze schoppen de bal naar elkaar toe.
Gesloten afdeling
Het is vandaag donderdag en Zoë is zojuist meegekomen vanaf de gesloten afdeling, Klinisch Centrum Acute Psychiatrie (KCAP), locatie Nectarinestraat in Den Haag. Dennis: “Op de gesloten afdeling zitten cliënten met ernstige psychiatrische problemen, die vaak psychotisch zijn (geweest) en soms suïcidaal zijn.” De kliniek is op de begane grond van de Nectarinestraat en een aantal gangen verwijderd van de sporthal. Het is een vrij steriele omgeving, witte muren, witte deuren. Je zou verdwalen als je de weg niet kent. Dennis heeft dagelijks overleg met de verpleegkundigen of er nog bijzonderheden zijn en loopt alle deuren langs om mensen te vragen om mee te gaan. Naast het meisje zijn er vijf andere cliënten die mee gaan sporten. Een jonge jongen meldt zich uit zichzelf in zijn Adidas trainingspak. Hij kijkt een beetje versuft uit zijn ogen, maar heeft er zin in: “Zullen we zo basketballen Dennis?”
Kleine stapjes
Eenmaal in de sportzaal, is een aantal cliënten die op de fitness-toestellen aan de slag gegaan, een ander groepje gaat in de zaal sporten. Jelle: “Soms gaan we met elkaar voetballen of basketballen, meestal laten we ze vrij. Als iemand even vastloopt, proberen we te stimuleren om iets te doen.” Zoals met Zoë. Na het voetballen vraagt ze zachtjes of iemand wil basketballen. Voor even is ze uit haar eigen bubbel. Jelle: “De mensen maken hier kleine stapjes, het is fijn voor ze om even van de afdeling te zijn en het bewegen doet ze goed.”
In beweging
Hoofddoel van het domein sport van Reakt is om cliënten weer in beweging te krijgen. Het team werkt met een dagelijks programma vol sport. De begeleiding is in handen van Dennis en Jelle, ondersteund ook door stagiaire Melissa. Wat ze mooi vinden aan het werk? “Dat we onze passie mogen overbrengen in ons werk en dan dit helpt bij het herstel van onze deelnemers”, zegt Jelle. Dennis: “Ik zie mensen echt veranderen door het sporten en vind het mooi dat ik daar mijn steentje aan kan bijdragen. De doelgroepen is ook heel mooi. Ze komen van ver en willen echt werken aan hun herstel.”
Volleybal met jongeren
Na 1,5 uur zit het sporten er op en hebben twee verschillende groepen van de gesloten afdeling hun beweging weer gehad. De volgende groep staat al klaar. Het zijn jongeren uit de verslavingskliniek Brijder Mistral. Reakt biedt hen meerdere sporten in de week aan. Naast het plezier en het bewegen staat samenwerken centraal. Een groep van 12 jongeren met hun begeleiders krijgen vandaag een volleybal-uur voorgeschoteld. “Gaan we een wedstrijdje doen?”, vraagt een van de jongeren. Na wat techniek-oefeningetjes begeleidt door Melissa spelen ze 6 tegen 6. Het gaat er fanatiek aan toe, maar ook met respect. Als een meisje moet serveren is de hele zaal stil. Alsof ze haar willen helpen de bal over het net te krijgen. Dat lukt! En nog een punt ook. “Mooie bal”, roept iedereen haast in koor.
WMO-voorziening
Na de lunch staan achtereenvolgens boksen, badminton en voetbal op het programma. “Bij deze activiteiten kunnen alle cliënten van Parnassia Groep mee doen”, zegt Dennis. “Boksen doen we samen met boksschool Marris gym en is een onderdeel van Life Goals project. Mensen hoeven hiervoor geen Wmo-indicatie te hebben. Daarnaast hebben we ook meerdere sporten waarbij wel een Wmo-indicatie voor nodig is.”
Uitlaatklep
Van sit-ups tot sparren met elkaar, tot helemaal los gaan op de boksbal. Het gaat er stevig aan toe bij de boksles. “Ik vind het echt heerlijk”, zegt een van de deelnemers. Ze is aan het herstellen na een burn-out. “Het is voor mij zo’n fijne uitlaatklep.” Dennis: “Sommige deelnemers komen hier al best lang. Zoals Azis, die bel ik wel eens in de ochtend of hij nog komt. Dat vindt hij fijn. ‘Fijn dat je belt Dennis’, zegt hij dan, ‘ik zie je vanmiddag!’” Vandaag had hij geen belletje nodig, en werkt zich in het zweet. “Vroeger was ik zo agressief, nu ben ik rustig en kan ik hier lekker moe worden”, zegt Azis voldaan.
Roze wolken
Weer terug op de Nectarinestraat volgt na het badminton-uurtje als laatste een potje voetbal op het kunstgrasveld van de voetbalvereniging naast het Parnassia-terrein. “We proberen samen spelen te stimuleren”, zegt Jelle. “Ze mogen de bal bijvoorbeeld maximaal 4 keer raken en dan moeten ze overspelen.” Dat gaat behoorlijk goed. De een-tweetjes vliegen in het rond en wat vooral opvalt is naast het spelplezier en ook de inzet. “Een jongen kwam hier een paar weken terug, heel zwaar depressief, maar moet je hem nu zien”, zegt Jelle. Hij wijst naar een jongen die over het veld raast. Even staat de jongen stil: “Wow, zie je die roze wolken door de ondergaande zon, mooi man!”
Alle cliënten van Parnassia Groep kunnen bij Reakt terecht om tijdens of na hun behandeling al sportende te werken aan hun herstel.
*Zoë en Azis zijn gefingeerde namen