Reakt paginakop algemeen

Componence Asset List

tineke+849+424.jpg
05 juni 2023

Expositie – Pas op je tellen

Sinds vrijdag 12 mei kun je bij Anders Bekeken in Den Haag een nieuwe expo zien genaamd: Pas op je tellen. Kunstenaar Tineke ontwerpt patronen, lijnen en herhalingen in verschillende kleuren. Ze exposeert haar werk tot en met 9 juni.

"Door het ontwerpen van zich herhalende motieven, ervaar ik een wereld van harmonie", zegt Tineke. Ruim zeven jaar geleden raakte ze na een herseninfarct haar fijne motoriek in haar handen kwijt. “Ik geloof dat alles wat je zelf kan leren, je moet doen. Zo begon ik me te trainen met iets wat me altijd al aansprak: namelijk kleur en vorm.”

Kunst en herstel

Ze startte met het inkleuren van simpele kleurplaten. Later stapte ze over op complexere *mandala’s. Tineke: “De behoefte groeide aan eigen interpretatie: een kleurplaat waar vrijheid in zit. Zo kwam ik tot mijn ‘moederplaat’. Een soort honingraat die je kunt inkleuren.” Met deze ‘moederplaat’ als basis, ontwerpt Tineke lijnen, herhalingen en patronen in verschillende kleuren. Hierdoor is een mooie expositie ontstaan over hoe kunst en herstel samen gaan.

Dingen wat mooier maken

“Ik ben altijd bezig geweest met creativiteit”, vervolgt ze. “Ik vind het heerlijk om thuis rustig bezig te zijn met kleuren, dat heeft me ook erg geholpen in mijn herstel. Ik houd er van om dingen wat mooier te maken voor mezelf, daarnaast is het een uitdaging om steeds een stapje verder te gaan met de patronen.”

Meer informatie

De Expositie is van 12 mei tot en met 9 juni te zien bij Anders Bekeken, adres: Zuidwal 95A in Den Haag. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 17:00 uur.

*Het woord mandala stamt uit het Sanskriet (een oude Indische taal) en betekent letterlijk 'magische cirkel', of 'magisch wiel'. Volgens oude oosterse wijsheden dienen ze tot inspiratie en innerlijke verrijking. Ze maken je bewust van de oneindigheid van het bestaan en de verbinding met alles om je heen. Ze brengen rust, harmonie en evenwicht. Mandala's tekenen of inkleuren bevordert de concentratie en stimuleert de creativiteit.