Reakt paginakop algemeen

Componence Asset List

reakt+logo%281%29.png
24 augustus 2022

Een eerlijk en open gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie

Een zwangerschap moet voor iedereen een bewuste keuze kunnen zijn. Niet iets wat je overvalt en waar je maar mee moet zien om te gaan. Vooral niet als je toch al in een kwetsbare positie zit. De organisatie Nu Niet Zwanger (NNZ) biedt hulpverleners concrete middelen om hun cliënten (vrouw én man) in een open en eerlijk gesprek te laten nadenken over hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

"Wij hebben al vaker meegemaakt dat onze cliënten ongewenst zwanger raakten en/of niet goed wisten wat het krijgen van een kind met zich mee zou brengen. Tijd om dat ook te bespreken met cliënten." Binnen Reakt pakken 2 aandachtsfunctionarissen dit nu op.

De aandachtsfunctionarissen binnen Reakt werken met het programma Nu Niet Zwanger. Dat biedt concrete handvatten om met de cliënten over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie te praten zodat ze een bewuste, geïnformeerde keuze over (het moment van) hun kinderwens kunnen maken en niet onbedoeld zwanger raken. Ze zijn getraind in gesprekstechnieken en de begeleiding bij de vervolgstappen.

Een kinderwens, seksualiteit en anticonceptie zijn onderwerpen die in feite net zo vanzelfsprekend zouden moeten zijn binnen de ggz als praten over het herstel van je psychische problemen, terugkeer op de arbeidsmarkt, aanpak van schulden of andere problematiek. Gewoon, omdat ze onderdeel van het leven zijn. Toch blijkt dat vaak niet te gebeuren, terwijl het gesprek hierover zo belangrijk is. De aandachtsfunctionarissen kunnen de behandelaar ondersteunen bij het voeren van dergelijke gesprekken.

Meer weten?

Kijk op de site Nu Niet Zwanger. Of stuur een mail naar Kelly Houting of Serena Marongiu.