Reakt paginakop algemeen

Componence Asset List

oudecdijk+2+849+424.jpg
15 november 2023

Een bakkie doen of aan jezelf werken bij Reakt Oudedijk

Reakt Oudedijk (Vredehof) is een inlooplocatie in Rotterdam Kralingen. Het is een laagdrempelige en gezellige plek waar deelnemers een bakje koffie komen doen of deelnemen aan activiteiten zoals knutselen, wandelen of breien. Ook zijn er trainingen voor mensen die aan zichzelf willen werken zoals de OEK-training (Op Eigen Kracht). Rianne de Nie is een van de trainers en vertelt over de locatie.

“Locatie Vredehof is een warme en huiselijke locatie”, zegt Rianne. “Je hebt bij ons de inloop waar mensen voor een kopje koffie of een potje Rummikub komen. Deze mensen staan aan het begin van de zogenoemde participatieladder en klimmen omhoog door de aangeboden activiteiten en begeleiding. Sommige cliënten komen bijvoorbeeld net uit crisis en zijn dan al blij dat ze de deur uitgaan. Andere cliënten komen juist voor de aangeboden activiteiten of om te “werken”. Ze komen allemaal om te participeren op hen eigen tempo.”

Wat is er te doen?

Locatie Oudedijk ligt in Kralingen. Een buurt met veel studenten en een diverse mix van buurtbewoners vanuit allerlei lagen van de samenleving. “Mensen komen hier ook voor de gezelligheid”, zegt Rianne. “De tv staat aan, het voelt een beetje als thuis. Er is een kantine met gezellige tafels en er wordt heerlijk gekookt. Je kan lekker lunchen en avond eten tegen een klein prijsje. We hebben een breiclubje, een wandelclub, een knutselclubje, er is yoga en regelmatig bingo. Iedereen kan aansluiten. We hebben ook arbeidsmatige activiteiten. Mensen kunnen voor een kleine vergoeding werken in de keuken, achter de balie of in de schoonmaak.”

Stap te groot

“Eigenlijk is de wens dat de mensen die bij de inloop komen steeds meer mee gaan doen aan de activiteiten”, vervolgt Rianne. “Maar voor sommigen is die stap echt te groot. Die mensen zeggen, voor nu is het genoeg. Natuurlijk proberen we ze naar activiteiten te krijgen. Maar soms is het doel gewoon ervoor te zorgen dat ze blijven komen. Ze hebben hierdoor structuur op de dag of in de week, ze horen ergens bij en komen onder de mensen.”

Individuele begeleiding

“Naast de inloop bieden we hier ook individuele begeleiding. Dat wordt gedaan door trajectbegeleiders, jobcoaches of IPS’ers. We maken allemaal gebruik van de IRB methodiek. Zij komen bij de mensen thuis of spreken af in de wijk. Dit is voor mensen die wat verder op de participatieladder zitten omdat ze verder zijn in hen herstel en klaar zijn om zich nog meer te ontwikkelen. Ze willen bijvoorbeeld graag gaan werken.”

OEK

Om deze groep te helpen, worden op de 3e verdieping van het pand diverse trainingen aangeboden zoals: Nederlandse les, Stoppen met roken, computerles en Op Eigen Kracht ( OEK) training. Rianne geeft zelf deze OEK-training. Een training met als doel het verhogen van zelfvertrouwen, zelfinzicht en zelfsturing. “De OEK training is een training die werkt aan verandering. Mensen zijn toe aan een verbetering in hun leven. Vaak zijn het mensen die via een trajectbegeleider of een jobcoach bij mij komen. Na die training weten ze beter wat ze willen, wat bij hen past en waar ze de activiteiten kunnen vinden.”

Weerstand

“Weerstand om aan de OEK training deel te nemen is soms wel een probleem omdat mensen het spannend vinden in een groep. Maar als ze eenmaal twee trainingen zijn geweest, is die spanning vaak afgenomen. Vaak zit er angst onder. Ik ben geen psycholoog, dus ik zal dat niet helemaal weg kunnen nemen, maar we kunnen dat stukje wel beetpakken en belichten. De weerstand neemt af ook doordat iemand met een eigen veranderwens komt. De kans dat je je doel behaalt, is velen malen groter als het je eigen wens is. Verandering werkt minder goed als een ander iets jou iets oplegt. Dus de wens van de cliënt, eigen regie en herstel staan centraal bij deze training en weerstand hoort daarbij.” 

Mooie momenten 

“Ik ben heel blij als mensen zelfinzicht krijgen, inzien wat hun belemmeringen zijn of inzien waar ze goed in zijn en accepteren waar ze staan en dat het er allemaal mag zijn. Herstellen is een proces en kan niet altijd in 4 maanden opgelost zijn maar het zaadje is wel gepland. Ik word blij als er weer richting en inhoud aan hen leven wordt gegeven. Ik vind het mooi om te zien als de “helpende gedachte” van de client zoals: “ ik ben goed genoeg of ik mag fouten maken” gebruikt wordt en daar kracht wordt uitgehaald. De rode draad is dat ze bezig zijn met verbetering van kwaliteit van leven en daar word ik blij van.”