Reakt paginakop algemeen

Componence Asset List

david+fb+849+424.jpg
24 maart 2023

De kunst van geven

Stel je voor: de deurbel gaat, je doet open en daar staat een bezorger in een opvallend, vrolijk pak. In zijn hand heeft hij een pakketje en niet zomaar een pakketje; een persoonlijk handgemaakt kunstwerk. Kunst Thuisbezorgd is een project waarbij deelnemers van Reakt een kunstwerk maken speciaal voor iemand anders en dit thuis laten bezorgen als verrassing.

"Ik heb de deelnemers uitgedaagd kunstwerken te maken speciaal voor iemand aan wie ze iets willen geven; dit kan een bekende of geliefde zijn, maar ook een organisatie of iemand in de straat waarvan je weet of voelt dat diegene eenzaam is.", zegt David Bade, kunstenaar en bedenker van Kunst Thuis bezorgd.  

Vergroten eigenwaarde deelnemers

Kunst Thuisbezorgd vloeit voort uit het project All you can art, een initiatief van de Kunsthal Rotterdam. Sinds enkele jaren werkt All you can Art in de zomer samen met deelnemers van Reakt. “Wat daarin steeds duidelijk naar voren komt, is dat de ontmoetingen en het samenwerken aan kunst bijdragen aan het vergroten van de eigenwaarde van de deelnemers”, zegt David. “Om ervoor te zorgen dat kunst binnen zorginstellingen zoals Reakt een constante factor wordt, moeten kunstenaars voor langere tijd aanwezig kunnen zijn én blijven.” 

Iets ludieks en een hele ervaring

Afgelopen jaar werd deze wens werkelijkheid, onder de noemer Kunstness zijn vier All you can Art kunstenaars actief geweest bij Reakt. Samen met deelnemers en herstelcoaches van Reakt werd er gewerkt aan inspirerende en bijzondere kunstwerken. David Bade is de laatste kunstenaar in het rijtje die zijn creativiteit losliet en zo bedacht hij Kunst Thuisbezorgd. “Het is iets ludieks en een hele ervaring’’, vervolgt David. “Met een speciale fiets van Reakt, een opvallend vrolijk pak, een bezorgrugzak en helm wordt het kunstwerk thuisbezorgd. Dit kan van alles zijn; denk aan een schilderij of een keramiekbeeldje.”

Wat draagt het bij aan herstel?

“Wat ik heel mooi vind aan het initiatief is dat het gaat om iets voor iemand anders doen”, zegt herstelcoach Mari van atelier ’t Filiaal. “’De focus niet zozeer op jezelf leggen, maar iets voor een ander doen. Cliënten zijn zo met zichzelf bezig, hun eigen herstel, dat ze de gedachten aan een ander soms kwijt zijn. Herstelgericht betekent ook dat je buiten jezelf gaat kijken. Het project wakkert dat aan.”

Een groot kunstwerk

“De verhalen die ik gehoord heb zijn heel erg persoonlijk en bijzonder”, zegt David tot slot. Iemand maakt iets voor zijn of haar oma, de ander voor een goede vriend of buurman. Een van de deelnemers wil zelfs op de markt gaan staan met haar bloemenschilderij om te kijken aan wie ze haar kunstwerk daar kan schenken. Het project is eigenlijk een groot gezamenlijk kunstwerk dat met elkaar is opgezet en waardoor iets in gang wordt gezet en gaat bewegen. Letterlijk bewegen, op de fiets als we dinsdag 28 maart het eerste kunstwerk bezorgen.” 

Dinsdag 28 maart wordt het eerste kunstwerk persoonlijk door David en deelnemer thuisbezorgd. Houd onze social media (Instagram: @reakt_pg) kanalen in de gaten voor meer info.