Reakt paginakop algemeen

Componence Asset List

Schermafbeelding+2024-05-30+112745.png
30 mei 2024

“Je gunt iedereen een vriendenkring die je helpt”

Inmiddels is iedereen het er wel over eens: om het herstelproces van cliënten effectiever te laten verlopen, is het essentieel is om naasten en familie actief te betrekken bij het hersteltraject. Marieke van de Ven (bestuurder Parnassia) werd onlangs geïnterviewd en vertelt waarom zij het betrekken van naasten en familie (persoonlijk) zo belangrijk vindt.

Marieke heeft van dichtbij gezien hoe belangrijk het is om steun te geven en een netwerk te hebben toen een vriend van haar in de war raakte. “Een hele goede vriend werd psychotisch”, zegt ze. “De crisisdienst kwam en die zeiden dat hij opgenomen moest worden. Ik heb toen gezegd, dat gaan we niet doen. Dit is zijn geschiedenis, hij heeft een grote vriendenkring en dit kunnen we met elkaar oplossen. We maakten samen een aantal afspraken en om beurten verleenden we zorg bij hem thuis, met ook ondersteuning vanuit de crisisdienst. De psychose is bij hem een eenmalige episode geweest, daarna is zijn leven op een mooie manier verder gegaan. Dat gun je eigenlijk iedereen.”

Herstellen doe je niet alleen

“Herstellen doe je niet alleen”, vervolgt ze. “Ik werk zelf in een langdurige klinisch vervolg setting en herstel is altijd ons hoofddoel. Als mensen bij ons komen dan betrekken we direct de naasten en die blijven ook gedurende de hele behandeling berokken. Dat is belangrijk voor de cliënt die op die manier steun krijgt, maar ook voor de naaste die gezien wordt, en het is ook belangrijk om onderling steun te hebben aan elkaar. Dat uit te dragen vind ik ontzettend belangrijk.”

Meelopen met iemands leven

“We moeten ons daarnaast bescheiden opstellen vind ik. Als hulpverlener loop je namelijk een klein stukje mee met iemands leven. Familie en naasten lopen de hele weg mee. Wij hebben de expertise en die moeten we ook inzetten, om vervolgens de familie en naasten het hele pad te kunnen laten aflopen.”

Familiebeleid wortelen in de werkwijze

Reakt heeft als doel in 2024 om het naasten en familie-beleid te wortelen in de werkwijze van alle collega’s. Marieke daarover: “Ik vind het belangrijk dat het een vanzelfsprekendheid wordt dat naasten betrokken worden en dat alle collega’s op de hoogte zijn van het familiebeleid én wat wel en niet kan. Er wordt nu bijvoorbeeld heel vaak nog gedacht dat je dingen niet mag delen met naasten. Laat je goed informeren wat wel kan. Vanuit goed hulpverlenerschap kan je aan naasten een heleboel wel vertellen ook als een cliënt dat niet wilt. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de familieraden betrokken worden en advies geven, omdat zij vaak met dingen komen waar wij zelf nog niet aan gedacht hebben. Het betrekken van de naasten maakt dat je je blik verbreed.”

Bekijk het hele interview met Marieke van de Ven: