Reakt paginakop algemeen

Componence Asset List

IPS+software+develop+849+x+424.jpg
07 februari 2024

"Ik had een duwtje in de juiste richting nodig"

“Eigenlijk heb ik met de sollicitaties nooit problemen gehad. De bedrijven waar ik werd uitgenodigd voor een gesprek namen mij eigenlijk 95% van de tijd aan. Over mijn achtergrond praatte ik niet omdat ik niet wilde dat mensen me in een slachtofferrol zouden stoppen."

"Ik had PTSS waarvoor ik al in behandeling was. Door mijn probleem kon ik de baan niet vasthouden en dat deed op dat moment wel heel veel met me. Vaak duwde het me nog verder een negatieve spiraal in waar ik juist ontzettend graag uit wilde komen.” vertelt Jacqueline (haar echte naam bij de redactie bekend) over deze donkere periode uit haar leven.

Ik heb in totaal 7 jaar aaneengesloten behandelingen gehad. In eerste instantie ben ik begonnen met emotie regulatie therapie om te 'stabiliseren'. Later ben ik gestart met ambulante hulpverlening voor PTSS, en ben ook intern geweest. De scherpe randjes van mijn PTSS waren eraf waardoor de ambulante zorg veel effectiever werd, vertelt ze.  

Werk is belangrijk

“Net als ieder ander is werk voor mij iets om inkomen te genereren. Daarnaast is er ook het sociale aspect. Ik heb in de retail en horeca gewerkt en later ook in callcenters. Je hebt collega’s, het is gezellig. Maar ik wist dat ik het anders moest aanvliegen, anders zou ik na verloop van tijd toch weer uitvallen. Toen ben ik met een IPS-traject gestart. Mijn herstelcoach Marlies hield alles goed in de gaten, we hadden regelmatig een afspraak om te checken hoe alles ging en verliep.”

Wat is IPS?
Individuele Plaatsing en Steun (IPS) is dé methode om mensen met een ernstige psychische aandoening te helpen bij het verkrijgen en behouden van betaald werk. IPS werkt voor hen bewezen beter dan andere re-integratiemethoden.

Maken van juiste keuzes

Jacqueline wist wat ze wilde en dat maakte de match met een werkgever veel makkelijker. “Ik had alleen maar een duwtje in de juiste richting nodig. Het contact met Marlies was altijd erg prettig, en het feit dat ze met me mee keek heeft enorm geholpen bij het maken van de juiste keuzes.”

Eerste stap

Het IPS-traject was een eerste stap in haar ontwikkeling. “Ik had al langere tijd in mijn hoofd dat ik in de ict wilde gaan werken, en dit is bijna niet te doen zonder opleiding. Het is een sector die bij me past, maar waar ik ook steeds uitgedaagd wordt.” In overleg met Marlies start Jacqueline een opleiding toen haar behandeling afgerond werd.

Is je leven veranderd?

Ja, ongelooflijk veranderd, zegt Jacqueline. “Ik heb ondertussen een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) voor software development bij het MBO Rijnland gevolgd. Ik kon het versnelde traject volgen die maar 2 jaar duurde in plaats van de reguliere 4 jaar. Ondertussen ben ik ook cum laude afgestudeerd.” Met dat diploma op zak is ze op zoek naar een bedrijf dat bij haar past.

Wat heb jij geleerd van dit IPS-traject?

“Ik heb geleerd dat ik met de juiste sturing veel meer kan dan ik zelf dacht. Mezelf niet voorbij te lopen is een ander leerpunt voor mij geweest. En dat je ook hulp en begeleiding kunt inschakelen. Dankzij het IPS-traject heb ik een heel andere toekomst voor me liggen.”