‘Boksen zorgt ervoor dat ik van de medicijnen afblijf’
‘De bokstraining geeft me echt structuur, zegt Abdel. Hij trekt zijn sport-outfit aan in de kleedkamer. Hij wikkelt zijn handen in met tape en wandelt naar de sportzaal waar trainer Stefan alle boksers verwelkomt. Vandaag zijn er 8 helden die ‘de ring’ in stappen, niet letterlijk dan. Stefan: ‘Want we werken alleen op de mat, sparren niet in de ring, daar is deze training niet voor. Wij werken aan techniek en conditie met plezier. Kom op we gaan starten!’, roept hij. ‘Yes!’, zegt Abdel. ‘Ready to rumble!?’
Spierpijn in mijn linker bil
Sommige deelnemers zijn voor het eerst en kijken nieuwsgierig om zich heen, anderen trappelen letterlijk van ongeduld en springen wat op en neer. Een aantal ‘routiniers’ maken zich rustig klaar als een volwaardige Mohammed Ali. Tape om de vuisten, eigen handschoenen. ‘Ik kom hier nu al een jaar’, zegt Abdel. ‘Ik ben fit, belangrijker nog; het zorgt ervoor dat ik van de medicijnen afblijf.’ Abdel is fanatiek, maar loopt ook af en toe te dollen. Tussen de oefening door rent hij ondeugend door de ruimte achter een andere bokser aan. ‘Ik heb nu al spierpijn in mijn linker bil’, roept een andere deelnemer.
Meer energie en zelfvertrouwen
‘Het boksen zorgt ervoor dat de mensen meer energie en zelfvertrouwen krijgen’, zegt Martin, sport-herstelcoach van Reakt, terwijl de groep aan het warmlopen is. ‘Een gezondere leefstijl kan veel voor je doen. Zeker als je te maken hebt met psychische problemen of verslavingsproblematiek. Aandacht voor je lichaam is net zo belangrijk als aandacht voor je geest. Daarnaast helpt het boksen bij het opbouwen van sociale contacten, samenwerken en bijvoorbeeld het omgaan met tegenslag.’
Zweetdruppels
De training vindt plaats bij boksschool Marris in Den Haag Zuid. De ruimte ademt boksen en andere verdedigingssporten?. Midden in de zaal staat een echte boksring. Precies zo’n ring waarin Mike Tyson en Arnold Vanderlyde furore maakten. Aan de wand valt een grote poster op van een taekwondo grootheid. Aan de zijkanten van de dojo hangen meerdere bokszakken. ‘Ok, tijd om aan het werk te gaan’, roept Stefan. De boksers moeten op de grond gaan liggen om vervolgens push-ups en sit-ups te doen. Er klinkt al wat gesteun en gepuf door de zaal. De truien gaan uit en de eerste zweetdruppels rollen langs de wangen.
Uitgeput en voldaan
Dan is het tijd om ‘echt’ te gaan boksen. Tegenoverelkaar doen tweetallen wat technische stootoefeningen. ‘Links, rechts, links rechts. Houd je dekking voor je gezicht als je hebt gestoten’, roept Stefan. ‘Kijk uit hoor, ik heb een goede rechtse!’, grapt een van de bokser tegen iemand die even niet oplet. Dan dirigeert Stefan de groep naar de bokszakken.‘Je hebt 1 minuut om los te gaan op de bokszak’, instrueert hij. ‘Probeer te variëren in je stoten.’ Voordat Stefan start zegt, is Abdel al aan het stoten. Midden, onder, rechts, links en nog een keer, en nog eens. ‘Nog 5 seconden’, roept Stefan. Nog drie ferme stoten, dan is de tijd om. Uitgeput en voldaan knuffelt Abdel de bokszak.
Je fitter voelen, je hoofd leeg maken en nieuwe mensen leren kennen: sporten kan veel opleveren! Het biedt cliënten de gelegenheid (weer) sociale contacten aan te gaan en actief te worden. Het geeft energie en draagt bij aan structuur in de week. Maar voor cliënten die kampen met psychische problemen of een verslavingsachtergrond hebben, is het soms lastig om hun weg te vinden naar een sportvereniging. Met het project Life Goals Den Haag helpt Reakt hen hierbij!