Individuele Plaatsing en Steun

Individuele Plaatsing en Steun

regulier-ips.png

Reakt biedt verschillende trajecten om mensen naar werk te begeleiden. Eén daarvan is het IPS traject. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun en is een methodiek afkomstig uit de Verenigde Staten, bedoeld voor mensen met een ernstige psychische aandoening.

Wanneer je de wens hebt om toe te werken naar een betaalde baan en je bent gemotiveerd je daarvoor in te zetten, mag je deelnemen aan een IPS- traject.

Kenmerkend voor IPS is dat mensen zo snel mogelijk gaan werken op een reguliere plek. Zonder voorbereiding op een beschutte plek of trainingen vooraf, begin je op een werkplek naar keuze. Daar leer je vaardigheden en doe je werkervaring op. Uiteraard word je niet in het diepe gegooid. Tijdens alle stappen van het traject, word je begeleid door een IPS-trajectbegeleider. Met de trajectbegeleider inventariseer je jouw wensen, kwaliteiten en valkuilen. Samen maak je een plan en worden werkgevers benaderd. Met jouw trajectbegeleider bespreek je welke mate van steun wenselijk voor jou is, waar je hulp bij wilt krijgen en wat je graag zelf wilt doen. Jullie zetten op een rijtje wat belangrijk voor jou is op een werkplek, zodat je het naar je zin hebt en het werk volhoudt. Je bespreekt wat je aan de werkgever over jezelf wilt vertellen en wat de voor- en nadelen zijn om iets over jouw psychiatrische achtergrond te vertellen, of juist te verzwijgen.

Als je eenmaal op een werkplek aan de slag bent, blijf je met de IPS- trajectbegeleider in contact. De trajectbegeleider kan desgewenst meewerken op de werkplek, om jou optimaal te ondersteunen. Ook biedt hij of zij ondersteuning aan de werkgever.

De IPS trajectbegeleider werkt nauw samen met jouw behandelaar. Wanneer dat wenselijk is en jij daarmee akkoord gaat, worden mensen uit jouw omgeving bij het traject betrokken, zoals familieleden.

Een IPS-traject duurt maximaal 3 jaar. Als je in die tijd je baan kwijtraakt, wordt de draad gewoon weer opgepakt. Ook na die 3 jaar zijn er, indien nodig, nog begeleidingsmogelijkheden. Lees in de folder 'Individuele Steun en Plaatsing (IPS)' meer informatie.

Lees ook het nieuwsbericht over hoe Joenior en Rosita dankzij IPS weer aan het werk gingen.

Psychiater en opleider Marc Blom was van 2017 tot juni 2022 lid van de raad van bestuur van Parnassia Groep. Reakt maakt hier deel van uit. In een afscheidsinterview in het magazine Zorgvisie (14 juni 2022) zei Marc Blom het volgende over IPS:
‘We zijn de afgelopen jaren veel meer gaan werken met ervaringsdeskundigen. Daar ben ik heel trots op. En in landelijke netwerken heb ik me ingezet voor Individuele Plaatsing en Steun, een programma waarin werkgevers, UVW, gemeenten, bedrijfsleven, twee ministeries, verzekeraars en ggz-instellingen samenwerken om mensen met psychische problemen te begeleiden naar werk. Want werk is heel belangrijk voor een goed herstel.’