Reakt paginakop algemeen

Kunst als verbinding

Kunst als verbinding

Als je psychische problemen hebt, kun je je soms alleen nog maar cliënt voelen, omdat het alleen maar draait om dat psychische probleem en je behandeling. Soms heb je tijd nodig om jezelf, soms je nieuwe ik, weer te leren kennen of te ontdekken. Dat kan bij Reakt op een creatieve manier via onze ateliers Anders Bekeken, creatieve activiteiten op onze locaties of via het project All you can art.

Anders Bekeken

Anders Bekeken is een kunstproject van Reakt voor mensen met een psychische en/of psycho-sociale problematiek. Onder begeleiding creatief bezig zijn helpt je vooruit in jouw herstel.Jij en de andere deelnemers werken in een van onze ateliers en worden begeleid door een kunstenaar.

Een positief gevoel

Veel mensen met psychische problemen hebben een negatief zelfbeeld. Als je bij ons leert schilderen, dan zal je dat een positief gevoel geven. Het geeft je ruimte voor je creativiteit, je kunt je (gevoelens) uitdrukken in kleur en ontwerp. En je zult merken, door begeleiding en doordat je vaker creatief in de weer bent, dat je beter wordt. Met regelmaat organiseren we ook tentoonstellingen waar jij je werk kunt laten zien aan familie, vrienden en anderen. Dit geeft je een boost, je groeit als mens. Dit laatste is een belangrijk doel van Anders Bekeken.

Schilderen geeft mij rust en regelmaat

Weer meedoen

Andere doelen van Anders Bekeken zijn naast bijdragen aan het weer meedoen in de maatschappij van mensen met een psychisch probleem, ook het bevorderen van de erkenning van de kunst die door hen wordt gemaakt. Daarom hangt er veel werk van deelnemers van Anders Bekeken in klinieken en andere gebouwen van Reakt en andere onderdelen van Parnassia Groep, en bij bedrijven in de regio.

De ateliers van Anders Bekeken hebben een rustige en gemoedelijke sfeer, maar het is ook een serieuze activiteit. Het geeft je weer een doel; je komt ervoor uit bed, het zorgt voor een (dagelijks) ritme en daarmee dus dagstructerering. Je leert afspraken na te komen, sociale contacten aan te gaan en om te functioneren in een groep. Allemaal vaardigheden die je helpen om weer mee te doen in de maatschappij en nieuwe mensen leren kennen.

Meer informatie

Anders Bekeken heeft locaties in Castricum, Den Haag, Gouda, Purmerend en Rotterdam. Neem een kijkje op de Anders Bekeken website of lees de ervaringen van anderen.

All you can art

Sinds enkele jaren werkt All you can Art in de zomer samen met cliënten van Reakt en is er onderzocht hoe kunst een rol kan spelen in het verbinden van verschillende mensen en organisaties. Wat steeds duidelijk naar voren komt, is dat de ontmoetingen en het samen werken aan kunst bijdragen aan het vergroten van de eigenwaarde van de deelnemers - een gezamenlijk doel van All you can Art en Reakt. Het belang om de samenwerking uit te breiden wordt gevoeld, want om ervoor te zorgen dat kunst binnen zorginstellingen zoals Reakt een constante factor wordt, moeten kunstenaars voor langere tijd aanwezig kunnen zijn én blijven. Met het project Kunstness wordt deze wens werkelijkheid en zijn de All you can Art kunstenaars voor het eerst een jaar lang actief binnen de instelling.

“Ik ben enorm verheugd over dit mooie initiatief. Kunst kan zo verbindend en heilzaam zijn, omdat het los van de beperkingen van taal of achtergrond werkt. Het gaat over iedereen, los van je psychische conditie. We kijken uit naar wat dit jaar ons gaat brengen.” Jurgen Verbeeck, bestuurder Reakt en Parnassia

Overige creatieve activiteiten

Op diverse locaties van Reakt kun je creatieve activiteten en workshops doen zoals keramieken, tekenen, schilderen en diamondpainting. Kijk op de reakt app voor het programma.