Reakt paginakop algemeen

Maatje worden

Maatje worden

Een maatje is een vrijwilliger die samen met een deelnemer leuke dingen wil ondernemen.

De deelnemers zijn allemaal heel verschillend, in leeftijd, in achtergrond en in hobby’s, maar ze hebben een ding gemeen: ze hebben allemaal een achtergrond in de GGZ. Door hun psychiatrische achtergrond worden ze vaak belemmerd om leuke dingen te ondernemen. Ze willen wel, maar durven het nog even niet.

Vriendendienst brengt de vrijwilliger in contact met een deelnemer. Vrijwilligers van Vriendendienst bezoeken gedurende één jaar een vast maatje. Dit kan één keer per week of één keer per twee weken plaatsvinden. Het bezoek duurt een dagdeel, dat is een ochtend, middag of avond. Gewoon om activiteiten te ondernemen die samen gezelliger zijn dan alleen. Zo bieden vrijwilligers gezelligheid en afleiding en zijn door hun persoonlijke betrokkenheid en respect voor de ander een grote steun.

Zo wil Els graag weer gaan shoppen, maar ze heeft nog last van straatvrees. Samen met een ‘maatje’ durft ze dit wel aan. Harry speelt graag badminton, maar alleen bij de sportclub naar binnen stappen is nog net een stap te ver. Hij mist de sport heel erg. En of hij goed kan spelen? Dat zou ik wel denken, want de bekers prijken in zijn kamer. En dan Geert-Jan, houdt van fietsen, maar alleen is maar alleen. Het leven is zoveel leuker met een gezellig fietsmaatje. Marieke heeft een burn-out en wandelt graag in de duinen. Zij zou dit zo graag met een maatje willen doen en ze geniet bij het vooruitzicht om na de wandeling dan lekker samen een beker warme chocomelk te drinken. Oh ja, ze betaalt natuurlijk gewoon zelf.

Heb jij interesse om je als vrijwillig maatje in te zetten? Neem dan contact op. We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken!

Als maatje:

  • Heb je affiniteit met de doelgroep
  • Stel je de sociale behoefte van de deelnemer centraal
  • Respecteer je de persoonlijke levenssfeer van de deelnemer
  • Ben je betrouwbaar in je afspraken
  • Ben je inzetbaar voor minimaal één jaar
  • Ben je GEEN vervanger van professionele en/of praktische hulp
“Mijn maatje weet van mijn ziekte. Natuurlijk hebben we het daar over gehad, maar vooral om uit te leggen waarom ik soms zo reageer. Verder speelt mijn achtergrond geen rol en dat hoeft voor mij ook niet. Mijn maatje haalt mij op om samen naar de markt te gaan en na afloop drinken we samen koffie bij mij thuis. Ook zijn we een keertje naar de film geweest. Verder kletsen we over boeken die we lezen of over een serie die we toevallig allebei op televisie volgen. Het is juist heerlijk dat het niet gaat over ziekte of problemen.” Juan (45)
“Ik kwam in aanraking met Vriendendienst en ging als vrijwilliger op bezoek bij een deelnemer. Iemand die zijn flat niet meer uitkwam en van de maatschappij vervreemd was. Hij verwaarloosde zichzelf en het kon hem allemaal niets meer schelen. Dit greep mij aan. Maar hoe ik daar mee om moest gaan wist ik niet. Ik ben maar gewoon steeds bij hem langs gegaan en we hebben veel met elkaar gepraat. Ik merkte dat hij daar behoefte aan had.”Jantien (43)