Nieuws

Componence Asset List

01 april 2019

Regulier-tentoonstelling-Atrium-Outsider+Art-Paul+Dekker+Foundation.jpg

Maandag 25 maart vond onder veel belangstelling de opening plaats van de tentoonstelling Outsider Art – Kosmische Ontmoetingen in het Atrium in Den Haag. Deze tentoonstelling is georganiseerd door Reakt Anders Bekeken in samenwerking met de Paul Dekker Foundation.

Onder de aanwezigen onder andere de deelnemers van de Reakt Anders Bekeken-locaties Rotterdam, Den Haag, Purmerend en Castricum en hun begeleiders, familie, collega’s, mensen van ‘t Atrium en ook wethouder Sociale Zaken Bert van Alphen kwam langs om de werken te bewonderen.

Sfeervolle opening

De expositie werd geopend door Richard Prins (directeur Reakt), die vertelde over Paul Dekker en het samenvallen van de expositie met de Week van de Psychiatrie (25-30 maart). Johan den Dulk (manager Anders bekeken) hield een betoog over Outsider Art, de geschiedenis daarvan en hoe heilzaam met maken van kunst kan zijn voor mensen met psychiatrische problematiek.

De catering was goed voor elkaar met dank aan Jolien van Everdingen (activeringsmedewerker ontwikkeling Reakt). Cliënten van Reakt-Platinaweg liepen in T-shirts met daarop Koken is Kunst! rond en serveerden heerlijke hapjes en drankjes. Fotograaf Peter Dullaart maakte foto’s van de opening.

De expositie hangt al vanaf 18 maart in het Atrium en trekt veel bezoekers. Ook de mensen die in het Atrium werken zijn enthousiast over de kunstwerken. Vanaf 29 maart is een deel van de tentoonstelling verhuisd naar de newsroom van het Atrium. Daar zijn de schilderijen nog tot en met 12 april te bezichtigen.

Paul Dekker (1952-2014)

Paul Dekker werkte als kunstenaar bij Anders Bekeken, het kunstproject van Reakt. Paul Dekker was niet alleen een kunstenaar, maar had ook last van psychische problemen. Hiervoor kreeg hij behandeling en begeleiding bij Parnassia. Dat was goed en nodig, maar zijn mooie momenten lagen vooral in het maken van kunst. Paul Dekker maakte kleurrijke schilderijen die verwijzen naar spiritualiteit en materie. De Paul Dekker Foundation die na zijn overlijden is opgericht, vraagt aandacht voor het werk van kunstenaars met psychische problemen.

Kunstenaars van Anders Bekeken

De kunstenaars van Anders Bekeken zijn uitgenodigd zich te laten inspireren door het werk van Paul Dekker en het resultaat is te zien in deze tentoonstelling. De kunstwerken ontroeren of beangstigen, vertederen of verontrusten – maar weten altijd de toeschouwer te raken. De tentoonstelling laat uiteenlopend werk zien, in verschillende technieken: olieverf, aquarel of acrylverf.

Wat ze met elkaar gemeen hebben: ze zijn allemaal onderdeel van Outsider Art, een kunststroming van mensen die vaak niet zijn opgeleid tot kunstenaar. Sommige kunstenaars vinden inspiratie in zichzelf en laten in kunstwerken hun verbeelding, dromen en gevoelens zien. Anderen observeren de buitenwereld en werken vanuit ervaringen, waarnemingen en de omgeving. Ze ontplooien hun creativiteit in ieder geval buiten de kaders en het zicht van het reguliere kunstcircuit.

Lees ook www.reakt.nl/wie-we-zijn/nieuws/-/uitnodiging-outsider-art-kosmische-ontmoetingen