Nieuws

Componence Asset List

17 februari 2023

fijner+in+je+vel%281%29+200+200.jpg
In samenwerking met de gemeente Den Haag ontwikkelde de afdeling preventie van Indigo samen met de afdeling domein Sport van Reakt de training ‘Fijner in je vel’ voor mensen met een participatiewet uitkering (voorheen bijstand). Doel is om mensen te activeren in sporten en in hun manier van denken, en weer stap voor stap deel te laten nemen aan de maatschappij. Trainers Maike de Cock en Bas Odems van Indigo spreken over het hoe en waarom van de training.

“De gemeente heeft ons in het najaar gevraagd om de weerbaarheid van mensen met een participatie uitkering te helpen vergroten”, zegt Maike over de aanleiding van het project. “In Den Haag gaat het om ongeveer 20.000 inwoners terwijl er maar een handjevol consulenten binnen het ministerie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) voor hen zijn. Zodoende ontwikkelden we de ‘Fijner in je vel’ training, een combi van bewegen/sporten en mentale weerbaarheid.”

Activeren

“Het hoofddoel van de training is om mensen te activeren”, vult Bas aan. “Activeren in hun manier van denken of activeren in sporten. Naast dat mensen verschillende sporten kunnen uitproberen en handvatten krijgen op mentaal gebied, hebben wij als trainers ook een doorverwijsfunctie. We kunnen mensen bijvoorbeeld doorverwijzen naar andere vormen van hulp binnen Parnassia Groep. Samen met SZW kijken wij ook hoe de consulent hen verder kan helpen. Bijvoorbeeld met administratieve problemen of het aanvragen van indicaties voor woonbegeleiding of een scootmobiel."

Doelgroep

Alle cliënten die in behandeling zijn bij een zorgmerk van Parnassia Groep of op een wachtlijst staan, kunnen meedoen. Voorwaarde is wel dat ze een participatiewet uitkering hebben. ‘Vooral voor mensen met angstklachten of licht depressieve klachten is de training behulpzaam’, zegt Maike. ‘Maar iedereen die een duwtje in de rug nodig heeft, is welkom. We doen geen therapie, maar deze training geeft je tools waar je direct iets mee kan.”

Een brug tussen psycho-educatie en sport

Maike en Bas verzorgen het stuk psycho-educatie in de training, Martin de Jong, bewegingsagoog bij Reakt verzorgt het sportdeel. Maike: “Martin houdt in zijn programma rekening met wat wij doen. Als wij bijvoorbeeld als thema stress hebben, doet hij onder andere een tikspel, waarbij deelnemers hard achter elkaar aan moeten lopen, dat geeft stress. Tijdens ons gedeelte komen we daar op terug. Is stress altijd slecht, vragen we dan. Stress zorgt er ook namelijk voor dat je adrenaline aanmaakt en scherp blijft. Die bruggetjes maken we steeds. Ook houdt Martin tijdens het programma rekening met eventuele beperkingen. Zo is elk sport-uur verdeeld in drie blokken met verschillende activiteiten. Zo zit er nooit één uur iemand aan de kant i.v.m. een blessure."

Ervaringsdeskundigheid

“We proberen daarnaast een veilige omgeving te creëren door heel open te zijn, waardoor mensen zich snel op hun gemak voelen”, vervolgt Maike. Want wat volgens het duo een toegevoegde waarde is in de training is dat Bas ook ervaringsdeskundig is met een angststoornis. Bas: “Als ik laat merken dat vanuit eigen ervaring bepaalde situaties herkenbaar zijn, dan level je gelijk op een andere manier met de deelnemers. De groep voelt dit aan, en dat is mooi om te zien. Laatst zei iemand: vrienden en familie geven me advies, maar dan denk ik, jij weet niet in welke situatie ik zit. Als jij het zegt, neem ik het aan. Daarnaast heeft Maike vanuit een jarenlange ervaring binnen GGZ woonvoorzieningen ook een mooie bijdrage. Zo kent zij de sociale kaart van Den Haag erg goed en weet ze cliënten op die manier ook weer ‘verder’ te helpen."

Over de training/ aanmelden

Start: 7 maart 2023
Locatie: Den Haag ntb
Duur: 10 sessies van 2 uur (inclusief 1 kookworkshop)
Sporten: badminton, voetbal, basketbal, volleybal
Ontspanningsoefeningen
Thema’s: assertiviteit, slapen, piekeren
Doelgroep: Iedereen met een participatie uitkering  

Wil je meedoen met de trainining of heb je een cliënt met een participatie uitkering die wellicht interesse heeft in deze training. Neem contact op met Maike of Bas om de mogelijkheden te bespreken.