Nieuws

Componence Asset List

07 maart 2018

Schoonmaak_Wagenstraat.jpg

In het Sterhuis van Reakt komen dagelijks dak- en thuislozen, verslaafden en mensen met psychische problemen over de vloer. Gewoon voor een kopje koffie en een praatje of om in kleine stapjes aan hun toekomst te werken.

Voor sommige cliënten bestaat een van die kleine stapjes uit het drie keer per week schoonhouden van de Wagenstraat. 'Voor de een is het al heel wat dat hij leert op te dagen; de ander werkt naar financiële zelfstandigheid.'

 

,,De mensen die hier komen hebben vaak al jaren te kampen met dakloosheid, verslaving of psychische problemen. Sommigen komen hier voor een kopje koffie en hun sociale contacten, maar anderen willen juist uit de situatie komen waar ze inzitten. Wij laten ze wennen aan structuur en verantwoordelijkheden", beginnen Marc Tjin en Kelly Houting van het Sterhuis aan de Wagenstraat.

,,Als iemand plotseling niet op komt dagen en het blijkt achteraf dat hij ziek was, dan leggen we uit dat diegene volgende keer moet bellen''

Realistische doelen

De  twee trajectbegeleiders leggen uit dat hun werk breder is dan dat van een werkconsulent:

,,Een consulent helpt iemand echt terug naar werk. Maar ons doel is de cliënten tevredenheid in hun leven te geven. Mensen komen hier vrijwillig, dus we werken met hun eigen ambities." De een wil gewoon weer onder de mensen komen en de ander zou wel weer wat meer routine willen. Marc en Kelly zorgen dat hun cliënten met kleine stapjes naar deze voornemens toewerken.

,,Eigenlijk werken we in een grijs gebied: we weten wat iedereen wil, maar we moeten ook rekening houden met wat kan. En daarin zoeken we een middenweg", vertelt Kelly. Marc vult haar aan: ,,We snappen dat het niet in één keer goed gaat, anders hadden ze wel bij een uitzendbureau gezeten. Je mag hier fouten maken. Als iemand plotseling niet komt opdagen en het blijkt achteraf dat hij ziek was, dan leggen we uit dat diegene volgende keer moet bellen. Maar we hebben nu ook iemand die heeft vastgezeten en beveiliger wil worden. Ja, daar moeten we toch aan uitleggen dat hij geen VOG meer kan krijgen. Je moet wel realistisch blijven."

Schone buurt

Om de realistische doelen geleidelijk te behalen biedt het Sterhuis ook dagbestedingen tegen een kleine vergoeding. Sinds een paar maanden kunnen cliënten ook op maandag, woensdag en vrijdag een 'extraatje' verdienen met het schoonhouden van de Wagenstraat en de eromheen gelegen straten.

,,Om eerlijk te zijn is niemand van de bewoners heel blij om dagelijks onze cliënten door de straat te zien lopen. En uit buurtoverleg kwam naar voren dat de wijk wel iets schoner mocht. Dus om deze zaken naar iets positiefs om te zetten, hebben we voorgesteld dat onze bewoners afval gaan prikken. Om iets voor de buurt terug te doen", vertelt Marc.

Foto's: Frank Jansen
Tekst: Ismay Gossen, Journalist en videoredacteur bij Haagse Handen