Nieuws

Componence Asset List

28 februari 2022

All+you+can+art+Kunstness+200+x+200.jpg
Vanaf maart reikt All you can Art, de diepgaande samenwerking tussen Kunsthal Rotterdam en Instituto Bueno Bista Curaçao (IBB) verder dan Rotterdam. Met het project ‘Kunstness’ strijken vier kunstenaars van All you can Art om de beurt neer bij verschillende vestigingen van Reakt. Samen met cliënten en herstelcoaches van Reakt wordt er gewerkt aan inspirerende en bijzondere kunstwerken.

Project ‘Kunstness’: vier kunstenaars van All you can Art strijken om de beurt neer bij vier vestigingen van Reakt

Ontmoeten en samen werken aan

Sinds enkele jaren werkt All you can Art in de zomer samen met cliënten van Reakt en is er onderzocht hoe kunst een rol kan spelen in het verbinden van verschillende mensen en organisaties. Wat steeds duidelijk naar voren komt, is dat de ontmoetingen en het samen werken aan kunst bijdragen aan het vergroten van de eigenwaarde van de deelnemers - een gezamenlijk doel van All you can Art en Reakt. Het belang om de samenwerking uit te breiden wordt gevoeld, want om ervoor te zorgen dat kunst binnen zorginstellingen zoals Reakt een constante factor wordt, moeten kunstenaars voor langere tijd aanwezig kunnen zijn én blijven. Met het project Kunstness wordt deze wens werkelijkheid en zijn de All you can Art kunstenaars voor het eerst een jaar lang actief binnen de instelling.

“Ik ben enorm verheugd over dit mooie initiatief. Kunst kan zo verbindend en heilzaam zijn, omdat het los van de beperkingen van taal of achtergrond werkt. Het gaat over iedereen, los van je psychische conditie. We kijken uit naar wat dit jaar ons gaat brengen.”
​​​​​​​Jurgen Verbeeck, bestuurder Reakt en Parnassia.

Noodzaak

Kunstenaars David Bade en Tirzo Martha, oprichters van IBB, Joanna Francozappata en Gerson Kronstadt zijn een vast aantal dagen per week aanwezig op verschillende locaties van Reakt. De All you can Art kunstenaars gaan aan de slag met de clienten en herstelcoaches van Reakt en zullen samen werken aan kunst vanuit de noodzaak die op een plek wordt gevoeld. Het project reikt daarbij verder dan de cliënten en hun omgeving. De kunstenaars verhouden zich – met hun vermogen om te kunnen verbinden - ook tot de medewerkers en directie van Reakt. Wat er gemaakt wordt en welke verbindingen tot stand komen, hangt volledig van af van het proces dat er ontstaat.

Aftrap Kunstness bij Reakt Gouda

De aftrap van Kunstness vindt plaats op de Reakt locatie in Gouda. Elke drie maanden wordt het stokje overgedragen aan All you can Art kunstenaars in achtereenvolgend Castricum, Rotterdam en Den Haag.

 

Foto: All you can Art, foto Fred Ernst