Nieuws

Componence Asset List

15 februari 2018

Bak%27m_Dominique.jpg

Bakkerij Bak'm, gevestigd op het landgoed Duin en Bosch te Bakkum, heeft haar assortiment uitgebreid met het molenbrood 'de Oude Knegt'.

Dit is een nieuw product dat voor 50% uit biologische tarwe en 50% uit biologisch speltvolkoren bestaat. Beide soorten meel komen van graan dat is gemalen door de molenaars van de Oude Knegt uit Akersloot. Bij Bak'm wordt op ambachtelijke wijze van deze grondstoffen, met water, een eigen desem en een beetje zeezout een heerlijk molenbrood gemaakt.

Lokaal product

Het molenbrood wordt op woensdag gebakken en verkocht aan klanten die op het landgoed in Bakkum wonen of uit de buurt komen. ,,Het is een puur lokaal product'', lacht Dominique Omes, de ondernemer en bakker van Bak'm. ,,Lokaal gemalen, lokaal gebakken en ook lokaal gegeten.'' Het molenbrood maakt Dominique op als een bol, het rijst 's nachts in een mandje en barst bij het bakken open 'op de knoop'. Het molenbrood heeft een lekker knispertje. Dit komt doordat de molen grover maalt, met als gevolg meer gries in het meel.

Het molenbrood past goed bij de bedrijfsfilosofie van de bakkerij. Dominique: ,,Bak'm is een bijzondere open winkelbakkerij waar je kunt zien hoe en door wie de producten worden gemaakt . Er wordt brood, koek en taart gebakken. Op ambachtelijke wijze, met natuurlijke en zoveel mogelijk biologische grondstoffen.'' Naast verkoop in de winkel verkoopt Bak'm ook aan de horeca zoals De Oude Keuken en Hof van Kijk Uit, afnemers met eveneens een ideële doelstelling.

Reakt

Dominique werkt nauw samen met Reakt, een organisatie die mensen met psychische problemen helpt om het leven op het gebied van wonen, werken en zorg weer op de rit te krijgen. Bij Bak'm kunnen ze via leerwerkplekken aan hun herstel en ontwikkeling werken. Voor sommigen is Bak'm een zinvolle dagbesteding, voor anderen biedt de bakkerij kansen zich verder te ontwikkelen en weer terug te keren naar een betaalde baan en een zelfstandig leven. Reakt zorgt hierbij voor professionele begeleiding van de deelnemers. Vaste begeleider vanuit Reakt bij Bak'm is Annemie Kolgen. Ook biedt Bak'm leerwerkplekken voor stagiaires van het VMBO en MBO.
,,Al met al resulteert dit in een heel diverse team van mensen dat met veel plezier bij Bak'm werkt'', vertelt Dominique. Ze heeft geweldige ervaringen met de groep. ,,Dit is geen vrijblijvende arbeidstherapie. Hier zijn mensen dagelijks bezig om overheerlijke producten te maken, die worden verkocht aan klanten die daar heel blij mee zijn. Dat heeft een heel positief effect op degenen die daar mee bezig zijn.''

Liefde

Liefde voor het product, aandacht voor elkaar en tijd voor de klanten. Daar draait het allemaal om bij Bak'm. Het moet maatschappelijk verantwoord zijn en die ideële kant van de bedrijfsvoering maakt het extra leuk. Dominique doet graag zaken met De Oude Knegt omdat het indirect bijdraagt aan de instandhouding van een prachtig authentiek monument. ,,Bovendien past meel van biologisch geteeld graan bij de bedrijfsvoering van Bak'm. Het product is goed en ook de vrijwilligers van de Oude Knegt maken we blij met een nieuwe afnemer.''

Bak’m  is gevestigd naast De Oude Keuken aan de Oude Parklaan 119a.
Geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 07:30-17:00 uur.

* Dit artikel - tekst en foto: Léon Klein Schiphorst - is eerder geplaatst op Kijk op Castricum.