Nieuws

Componence Asset List

14 september 2021

200x200+Paul+Kreemers+Pitstop.jpg
Kwetsbare jongeren en jongvolwassenen in Alkmaar en omgeving krijgen de kans om bij jongereninloop De Pitstop van Reakt te werken aan een andere toekomst.

Eigen tempo en doelen

Huiskamer De Pitstop
Huiskamer De Pitstop

Lekker jezelf zijn. Iedereen is welkom. Dat zijn uitgangspunten bij De Pitstop in Alkmaar. “Jongeren kunnen bij ons binnenlopen zonder aanmelding of intake. Ze kunnen op hun eigen tempo en voor hun eigen doelen gebruikmaken van onze betrokkenheid en breed georiënteerde deskundigheid. Dat geeft rust bij deze jongeren.” vertelt Paul Kreemers, projectleider bij Reakt.

In Alkmaar zien we dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen met complexe problematiek vastlopen en tussen wal en schip belanden. Een kwetsbare groep met ieder een eigen verhaal en behoeften en geregeld een niet zo rooskleurig toekomstperspectief. Reakt zorgde samen met de gemeente Alkmaar en lokale ketenpartners voor een oplossing: De Pitstop. Dit is een jongereninloop, waar jongeren niet alleen een warme, veilige en gezellige plek hebben om hun dag door te komen, maar waar ze ook gestimuleerd en geholpen worden om stappen vooruit te zetten. ​​​​​​​

Steeds meer jongeren in Alkmaar leven op straat

​​​​​​​Paul: “Sommige jongeren slapen in hun auto en komen bij ons douchen en de was doen. Anderen wonen op zichzelf, maar raken ontregeld door bijvoorbeeld de beperkingen vanuit de coronamaatregelen en komen voor dagstructuur en sociale interactie. Er was behoefte aan een plek waar jongeren even op adem konden komen, en waar ze positief en vanuit medemenselijkheid benaderd werden. Dat werd De Pitstop. Sommige jongeren komen voor een warme maaltijd en een potje tafelvoetbal, anderen helpen we bijvoorbeeld met een zorgverzekering of het aanvragen van een uitkering. Als de jongeren er voor openstaan begeleiden we ze richting behandeling of aanvullende zorg. Het gaat om het maken van contact en het vinden van aansluiting. Niet kijken naar de problemen, maar naar het jonge mens erachter. Vanuit De Pitstop kunnen ze werken aan een andere toekomst. Met onze kennis en contacten helpen we ze graag verder op weg.”

Tweeluik

Shuffle, hét jongerenplatform voor mening en creatief talent in Alkmaar, besteedde in een tweeluik aandacht aan de jongeren problematiek in Alkmaar en de oplossing die De Pitstop biedt.

Bekijk ook het filmpje op het Instagramaccount (@shuffle_alkmaar) of Facebook.

Wil je meehelpen? Jouw hulp is welkom

​​​​​​​“Momenteel is De Pitstop drie dagen per week open en er wordt hard gewerkt aan uitbreiding”, vertelt Paul. “We hebben een klein team en maken dankbaar gebruik van stagiaires en vrijwilligers.” Zou jij het leuk vinden om wat bij te dragen? Dan is dit meer dan welkom!

Als vrijwilliger (professional met een bepaalde achtergrond) om bijvoorbeeld een activiteit te komen doen; koken, bakken, spelletjes, sporten of jongeren op een andere manier te ondersteunen. Daarnaast zijn spullen/materialen welkom, zoals kleding/schoenen, spelletjes, boxen (geluidsapparatuur om muziek te beluisteren), fietsen of andere leuke dingen. Of misschien ken je een werkgever die bereid is onze jongeren een (leer)werkplek te bieden? Neem dan contact met ons op. ​​​​​​​

​​​​​​​Contact

Kortom, alle hulp is welkom, want zo kunnen we ook echt een verschil maken in het leven van deze jongeren. Wil je iets bijdragen, heb je ideeën of wil je meer informatie over dit mooie project, neem dan contact op met Paul Kreemers, 06 124 58 585 of kom gezellig langs voor een bakje koffie.

Saskia Meijer (begeleider) en Paul Kreemers (projectleider en jeugdbehandelaar)

​​​​​​​​​​​​​​