Nieuws

Componence Asset List

15 september 2022

Tirzo+Martha+Anders+Bekeken+Reakt+200+x+200.jpg
Hij staat van een afstandje toe te kijken hoe een vrouw werkt aan haar kunstwerk. “Het symboliseert losbreken, bevrijden, doorbreken” zegt ze. Ik sta in het Reakt-atelier Anders Bekeken in Castricum; een creatief broeinest voor mensen die even geestelijk op adem moeten komen. En hij is Tirzo Martha: kunstenaar, docent, begeleider, inspirator.

Kunst verbindt

De Kunsthal Rotterdam startte een project Kunstness. Zowel de Kunsthal Rotterdam als Reakt zijn ervan overtuigd dat het samen werken aan kunst bijdraagt aan het vergroten van de eigenwaarde van de deelnemers. Om ervoor te zorgen dat kunst binnen Reakt een constante factor wordt, moeten kunstenaars voor langere tijd aanwezig kunnen zijn én blijven. Tirzo werd door de Kunsthal gevraagd dit te doen.

Een aantal weken werkte de Goudse afdeling van Reakt aan een kunstwerk, waarna het verhuisde naar een volgende locatie in Castricum. Tirzo reist het kunstwerk achterna. Op het atelier wordt hij verrast door het mooie niveau van werken en hierop besluit hij mensen individueel te gaan begeleiden. Hij helpt de aanwezige kunstenaars om nieuwe stappen te maken in hun verbeelding. Dit helpt hen tegelijkertijd ook in het geestelijk weer sterker worden.

Buiten hun denkraam

“Ik prikkel ze. Ik vertel wat ik zie en vraag wat ze willen vertellen met hun werk. Waar zit je inspiratie? Dan krijg je gesprekken over kunst, levenservaringen en toekomst. Ik daag ze uit om groter te denken. Ze gaan ermee aan de slag en dat zie je als verdieping terug in hun werk. Ze denken en maken iets buiten hun eigen denkraam.“ aldus Tirzo.   
Als beeldend kunstenaar brengt Tirzo tientallen jaren ervaring mee. Hij maakte eigen werk, werkte samen en was gastdocent op binnenlandse- en buitenlandse universiteiten. Sociale betrokkenheid is een van zijn drijfveren die hij op allerlei manieren uit. In zijn eigen kunst dat te vinden is in musea , maar ook om anderen te helpen zich te ontwikkelen.

Blijf er niet in hangen

Jola Brokking, begeleider schilderatelier en keramiek werkplaats bij Reakt, is heel blij met de input en energie die Tirzo met zich meebrengt. “Hij doorbreekt barrières, hij zorgt ervoor dat de deelnemers hun grenzen gaan verleggen. Hij zorgt voor een andere manier van denken. Want hoe mooi is het om zicht te krijgen op het eigen creatief en maakproces? Wat maakt dat je doet wat je doet? Dat is goed voor hun verdere creatieve ontplooiing, maar ook voor hun geestelijke weerstand. Loop je vast in je huidige werk, blijf er niet in hangen. Start iets nieuws. Op een moment ga je terug naar dat eerdere werk en kijk je er anders tegenaan waardoor je er weer verder mee kunt. Dat zijn lessen die de deelnemers ook meenemen in hun dagelijks leven.“

Losgebroken gedachtengang

Dat krijg ik ook terug als ik een aantal deelnemers vraag wat Tirzo hen heeft gebracht. Eigenwaarde, mezelf leren kennen, mezelf verbazen, persoonlijke ontwikkeling, grenzen verleggen. De deelneemster van in het begin van het verhaal maakte eerst alleen ‘plat werk’ zoals Tirzo dat noemt. Door de kracht van verbeelding, door niets uit te sluiten is ze nu driedimensionaal aan het werk. Daarover zegt ze zelf: “Ik ben losgebroken uit mijn eigen gedachtegang. Dat geeft zoveel ruimte in mijn hoofd. Dat geeft me ruimte om zelf verder te ontwikkelen.”  

Stappen maken 

“Ik kijk wie wat nodig heeft. Dat verschilt per week en per persoon. Dat levert mooie, soms persoonlijke, gesprekken op.” vertelt Tirzo. De deelnemers bij Anders Bekeken ervaren de gesprekken met Tirzo als een masterclass. “Hij heeft een andere kijk op zaken. Daardoor heb ik stappen kunnen maken die mij als creatief mens en als persoon verder helpen.”  
Het kunstwerk uit Gouda is inmiddels een installatie geworden waaraan kunstwerken, gemaakt bij atelier Anders Bekeken Castricum, zijn toegevoegd.

Foto: Tirzo Martha geeft een van zijn 'masterclasses' over kunst en verbeelding - Foto: Fred Ernst