Nieuws

Componence Asset List

01 juli 2022

Reakt+IPS+Declathon+200+x+200.jpg
Afstand tot de arbeidsmarkt. Dat merken mensen met psychische problemen als ze een baan zoeken. Werkgevers zijn huiverig om zo iemand aan te nemen. Wat haal ik me op de hals, kan diegene wel goed zijn werk doen, wat vraagt dat van mij en mijn andere collega’s? Maar dan is er Individuele Plaatsing en Steun (IPS) en Reakt. Een delegatie van de Nederlandse ggz ging op werkbezoek bij twee deelnemers van Reakt die dankzij IPS werk hebben gevonden om van hen te horen wat werk voor hun herstel betekent.

Wat is IPS?

Heel in het kort: de Individuele Plaatsing en Steun (IPS)-begeleider zoekt werk wat past bij de kwaliteiten en voorkeuren van de deelnemer. Deze start direct met werken en krijgt ook begeleiding op het werk. Ook de werkgever kan terugvallen op ondersteuning van de IPS-begeleider. Lees meer over IPS binnen Reakt.

Individuele Plaatsing en Steun (IPS) is dé methode om mensen met een psychische problemen te helpen om werk te vinden én te behouden. IPS blijkt voor hen beter te werken dan andere re-integratiemethoden. Werk hebben helpt mensen met een psychische problemen bij hun herstel. Het zorgt niet alleen voor inkomen, financiële zelfstandigheid, structuur en routine in het dagelijks leven, maar ook voor sociale contacten, voldoening en groei van eigen waarde.

Decathlon: meer dan sport alleen

Trots leidt Joenior Lopes de delegatie van de Nederlandse ggz door de sportwinkel Decathlon in het Rotterdamse Alexandrium. Ondertussen vertelt hij hoe deze werkplek tot stand is gekomen en hoe het nu met hem gaat. Eerst in een sociaal isolement, zat veel thuis en had geen baan. Nu is hij 4 dagen aan het werk met andere collega’s. Als team zijn ze verantwoordelijk voor het verwerken van leveringen aan het magazijn. Daarnaast verwelkomt hij ook klanten. Zijn behandelaar Sanne van Doorn en zijn IPS-begeleider Jessica Koerts zien nu een heel andere Joenior. “Je ziet dat hij het naar zijn zin heeft. Dit doet hem zo goed op allerlei vlakken. Dit is alleen mogelijk dankzij een gezamenlijk inspanning van werkgever, werknemer en Reakt. Joenior is volop aan het re-integreren en Decathlon heeft er een supergemotiveerde, hardwerkende werknemer erbij. Hier is iedereen bij gebaat, mooi toch?”    ​​​​​​

Schoonmaken geeft rust en ruimte

De volgende stop van het werkbezoek van de Nederlandse ggz was bij Plug schoonmaak. Rosita Valentijn heeft inmiddels een volledig IPS-traject periode van 3 jaar doorlopen. Twee eerdere werkervaringsplekken liepen buiten haar schuld stuk, doordat ze overvraagd werd en door oplopende spanningen die ontstonden door rommelige administratie bij de werkgever. Ondanks deze teleurstellingen werd wel duidelijk dat schoonmaak werkzaamheden haar bevielen. Haar IPS-coach Kristel van Houwelingen vond nieuwe een werkplek bij Plug schoonmaak. “Alles was goed geregeld, er was duidelijkheid, afspraken werden nagekomen, en er werd vertrouwen in mij uitgesproken. Dat was voor mij erg belangrijk.” zegt Rosita. Haar werkgever kijkt naar de mogelijkheden en kansen en bespreekt dat met Rosita. Hierdoor voelt Rosita zich erkend en gehoord. Dat geeft haar rust, zodat ze kan werken aan haar persoonlijke ontwikkeling en groei. En Plug? Die staan open voor nog een nieuwe collega zoals Rosita.

Samenwerking essentieel voor succes

Het was een geslaagde dag in vele opzichten. De delegatie van de Nederlandse ggz heeft van deelnemers van Reakt gehoord hoe belangrijk werk is in het herstel. Het werd ze ook duidelijk dat samenwerking tussen verschillende partijen essentieel is om succesvol te zijn in het vinden voor een passende baan.