Nieuws

Componence Asset List

24 maart 2020

regulier_plantje.jpg

Het zijn bizarre tijden; een groot aantal voorzieningen zijn dicht of voor een beperkte groep open, mensen hebben minder inkomsten omdat ze geen werkprojecten meer kunnen doen, veel mensen missen de warme maaltijd die zij voorheen kregen of kochten voor een lage prijs en boodschappen doen is helaas niet meer de normaalste zaak van de wereld. Dit beseffen we maar al te goed. En we beseffen ons ook dat dit voor sommigen voor verdere gezondheidsproblemen kan zorgen. Dus komen we in actie!

Behoefte aan een gezonde maaltijd? Die maken we voor jou!

Per dag inventariseren onze Reakt-collega’s wie een maaltijd nodig heeft. Dan gaan we de keuken in en kun je de maaltijd ophalen of we bezorgen deze bij jou. Verzoek is een eigen (herbruikbaar) bakje mee te nemen om het eten in te doen. Zo proberen we de natuur ook zo min mogelijk te belasten.

Om gebruik te maken van deze dienst word je vanzelf benaderd. We werken hard om alles zo spoedig mogelijk operationeel te hebben en proberen dit op zoveel mogelijk locaties (soms in samenwerking met andere organisaties zoals het Leger des Heils) mogelijk te maken.

Op dit moment is dit mogelijk bij:

 • Regio Haaglanden:
  De Haagse locaties van de maaltijdexpress zijn de Rozenbottel en Reflex. Vanuit community Moerwijk zorgen we voor maaltijdvoorzieningen en bezorgen we deze bij jullie. De Haagse Zaak en Sterhuis zijn gewoon open en verzorgen standaard een maaltijd. Ophalen kan tussen 11.30 – 13.30 uur van maandag t/m vrijdag. Let op: erin en eruit om onze en jullie gezondheid zoveel mogelijk veilig te stellen.
 • Regio Noord-Holland (Zaandam, Haarlem en IJmond):
  In Zaandam kun je je maaltijd om 11.30 uur afhalen. Met de auto brengen we de maaltijden naar Haarlem en IJmond om uit te delen. Den Helder, Hoorn en Purmerend gaan ook inventariseren en koken voor cliënten.
 • Alkmaar:
  Hier verzorgen we maaltijdvoorziening in samenwerking met gemeente voor daklozen.
  Ook hier geldt: erin en eruit als je je maaltijd komt ophalen in verband met de veiligheid van onze en jullie gezondheid.
 • Regio Rotterdam:
  In Rotterdam koken we voor onze cliënten in beschermde woonvorm zodat jullie geen boodschappen hoeven te doen. Deze maaltijden brengen we naar jullie woonvorm.

Boodschappen doen niet mogelijk? Dan doen we ze voor jou!

Bij de werkmaatschappij in Poortugaal starten we met een boodschappendienst voor onze cliënten in de klinieken. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat onze cliënten op een veilige manier toch hun boodschappen ontvangen.

Gedicht van de Quarantaine Post

Samen met onze cliënten proberen we zoveel mogelijk dingen te verzinnen die jullie kunnen doen om alleen de dag door te komen. Zo kwamen Ilse Hamelink en Annette Bijl op het idee ons om de zoveel tijd te verblijden met een prachtig gedicht van ‘de Quarantaine Post’. We hopen dat deze prachtige gedichten dan voor een lichtpuntje zorgen. Zie hier Annette’s eerste gedicht (link).

Gratis plantjes om je dag op te fleuren

Vanuit Hofland Flowering Plants hebben we een bijzondere gift ontvangen; vanaf deze week kunnen onze cliënten gratis een bloemetje ontvangen – we brengen ze vanuit Klein Westland naar de afdeling - om de dag mee op te fleuren. Het gaat dan om de Schlumbergera/ Lidcactus, een mooie kamerplant voor binnen en de Dianthus/ Potanjer, een kleurrijke tuinplant voor buiten. Deze kan ook in de grond gepoot worden (kan ook nog wat koudere nachten hebben).

Gemeente vraagt Reakt om hulp

Om de gezondheid van dak- en thuislozen ook zo veilig mogelijk te stellen heeft de gemeente Reakt om hulp gevraagd. Ze hebben ons gevraagd om extra voorzieningen te creëren om de bestaande opvangplaatsen zoveel mogelijk te ontlasten. Het gaat er dan om de groepen zo klein mogelijk te houden om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Inmiddels is in Alkmaar al een extra locatie gecreëerd die loopt, 2 locaties in Den Haag gaan woensdag lopen en de locatie in Haarlem gaat maandag lopen.

Op dit moment staan deze initiatieven nog in de kinderschoenen en zijn we met man en macht aan het inventariseren waar we jullie nog meer bij zouden kunnen ondersteunen. Ook bekijken we de andere regionale initiatieven om zoveel mogelijk te kunnen samenwerken en zo een zo groot mogelijke groep mensen te bereiken in deze moeilijke tijd. Kortom, we werken er hard aan om er zo goed mogelijk voor jullie te zijn en jullie tijdig te informeren!

Heb je een idee en wil je die voorleggen aan ons? Of heb je nog niets gehoord over de maaltijden?

Neem telefonisch contact op met de begeleider van jouw locatie.

Je kunt ook bellen met ons algemene nummer: 088-3577600.

Let goed op jezelf en elkaar!