Nieuws

Componence Asset List

16 juni 2017

200x200+stokje+wordt+overgegeven.jpg

Op 15 juni hebben Reakt en Dominique Omes een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Er valt in de naam een -k- weg, maar er komt brood bij! In de nieuwe opzet gaat het bakkerij Bak'm heten. Een eerbetoon aan Bakk'm, maar ook een beetje nieuw.

De succesvolle dagactiviteit van Reakt: Bakk'm op het landgoed Duin en Bosch in Castricum, naast de Oude Keuken, wordt doorontwikkeld tot een ambachtelijke winkelbakkerij met vijf leerwerkplekken voor vier dagen in de week.

Dominique Omes en Margreet Colijn ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst. (Foto: Diederik Schiebergen, publ-media.nl)

Leerwerkplek

De leerwerkplekken zijn bedoeld voor cliënten van Reakt, Parnassia Groep en van daarbuiten en zijn vooral gericht op herstel en ontwikkeling van de cliënten.

Bij Bak'm krijgen cliënten de ruimte om daar aan te werken. In de bakkerij zijn de cliënten 'bakkers'. Er wordt gewerkt met aandacht, voor zowel product als mens, in het 'hier en nu'.

Een mooie manier om de zinnen te verzetten en producten te maken en verkopen waar zowel de cliënten als klanten blij van worden. En dat versterkt elkaar natuurlijk weer.

Naast taarten nu ook brood

Het initiatief voor de bakkerij komt van Dominique Omes. Na een opleiding tot Boulanger aan de Backery Institute in Zaandam en ervaring bij diverse authentieke bakkerijen is ze in september 2016 in gesprek gegaan met Annemie Kolgen van Reakt, de drijvende kracht achter Bakk'm. Het idee om een broodlijn bij Bakk'm op te zetten werd enthousiast door haar en Reakt ontvangen.

Het groeide uit tot het plan om de dagactiviteit door te ontwikkelen tot een sociale onderneming.  Dominique neemt de productie, inkoop en verkoop van koek, taart en brood voor haar rekening. Reakt en begeleiders richten zich op de begeleiding van de cliënten.

Voordeel is: meer afwisselende en uitdagende werkzaamheden voor cliënten, meer tijd voor begeleiding van cliënten en er worden meer bezoekers voor het landgoed Duin en Bosch gegenereerd. Idee daarbij is ook zoveel mogelijk de samenwerking aan te gaan met andere partijen op het landgoed.

Brood, koek en taart van natuurlijke grondstoffen

De bakkerij wil vooral gaan bakken voor de bewoners, omwonenden en bezoekers van het landgoed Duin en Bosch en inwoners van Bakkum. Daarnaast levert de bakkerij aan een aantal 'sociale' horecaondernemers zoals de Oude Keuken. Voor de bewoners van het landgoed kan thuis bezorgen met de bakfiets een optie zijn. Een mooie activiteit waar cliënten ook een rol in kunnen spelen.

In bakkerij Bak'm wordt overheerlijk brood, koek en taart gemaakt met een hoge en goede voedingswaarde. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen, bij voorkeur biologisch en uit de streek. Er wordt gewerkt met oude vak technieken.

Bak'm wil transparant zijn over de herkomst van de grondstoffen en de klant mee laten kijken over de schouders van de bakkers. Er is tijd voor een praatje en de bakkers denken mee met de klant.

Het is een feest om bij Bak'm brood, koek of taart te kopen.

Kom proeven vanaf half juli!

De komende maand wordt er hard gewerkt om de vernieuwde winkel op te bouwen.
De aftrap van het nieuwe Bak`m was de ondertekening op 15 juni van de samenwerkingsovereenkomst tussen Reakt en bakkerij Bak'm.
 

Dominique Omes en Margreet Colijn ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst. (foto: Diederik Schiebergen, publ-media.nl)

In de week van 26 juni wordt de bakkerij ingericht en is de bakkerij een weekje dicht. De cliënten kunnen dan tijdelijk andere activiteiten op pakken.

Op 3 juli gaat de bakkerij proefdraaien en het plan is om medio juli in productie te gaan. In de tussentijd zal de vervaardiging en verkoop van de koekjes en taarten wel gewoon doorgaan.

Bak'm, de bakkerswinkel nieuwe stijl, gaat vanaf half juli open van dinsdag tot en met zaterdag.
De cliënten werken er op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op die dagen is er ook begeleiding vanuit Reakt. Doorgaans is dat Annemie Kölgen met één à twee vrijwilligers.

Dominique en Annemie nodigen jullie van harte uit om vanaf half juli een bezoek aan de vernieuwde winkelbakkerij te brengen. Dan kun je zien hoe alles gemaakt wordt en van de (nieuwe) producten proeven en misschien wat kopen.

Werken bij Bak'm?

En als je interesse hebt om een handje mee te helpen of mee te werken neem dan contact op met:
Dominique Omes: dominique@bakm.nl
Annemie Kolgen:  a.kolgen@reakt.nl

Worteltaart. (foto: Diederik Schiebergen, publ-media.nl)