Reakt paginakop algemeen

Werkwijze en begeleiding

Werkwijze en begeleiding

De coördinator van Vriendendienst brengt vrijwilligers in contact met mensen die een psychiatrische achtergrond hebben. Wanneer een nieuwe vrijwilliger zich aanmeldt, wordt deze uitgenodigd voor een intakegesprek.

In dit eerste gesprek geeft de coördinator informatie over Vriendendienst (doelstelling, werkwijze, regels, procedure en contract) en wordt gevraagd naar motivatie, interesse, wensen en mogelijkheden van de vrijwilliger.

Op deze manier kan de coördinator een goed beeld krijgen van het karakter en persoonlijke wensen en mogelijkheden, zodat een geschikte en passende deelnemer gezocht kan worden.

Kennis maken

Als de coördinator een geschikte deelnemer voor de vrijwilliger gevonden heeft, vindt er een kennismakingsgesprek plaats. De coördinator is hierbij aanwezig. De coördinator neemt na een paar dagen zowel met de vrijwilliger als met de deelnemer contact op om te vragen of het “klikt”. Als zowel de vrijwilliger als de deelnemer beiden willen, gaan zij afspraken maken. Vanaf het eerste contact gaat een kennismakingsperiode (proefperiode) in. Na de proefperiode volgt een evaluatie, waarin wordt teruggekeken op de afgelopen periode en wordt gevraagd of het koppel met elkaar verder wil. Als het koppel ervoor kiest om samen regelmatig op te trekken, spreken zij eens per week of eens per twee weken met elkaar af. Samen gaan ze leuke dingen doen: wandelen, sporten, winkelen, fietsen, naar de bioscoop of samen koffie drinken. Het contact wordt in principe aangegaan voor de periode van één jaar, wat middels een ‘koppelovereenkomst’ wordt vastgelegd en ondertekend door alle betrokkenen.

Ook tussendoor kan men bij de coördinator terecht. En regelmatig zijn er een vrijwilligersbijeenkomsten waarin ervaringen worden uitgewisseld en waar onderwerpen als grenzen stellen en wederzijdse verwachtingen aan de orde komen. Daarnaast wordt tijdens deze bijeenkomsten meer informatie over de geestelijke gezondheidszorg gegeven.