Praktijkverhaal Individuele Rehabilitatie Benadering

200x200+Praktijkverhaal+Reakt+-+horeca+keuken

Reakt werkt vanuit de visie Herstel Ondersteunende Zorg (HOZ). Reakt draagt deze visie uit door te werken met de Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB) en Individuele Plaatsing en Steun (IPS).

Wat betekent dit concreet?

Ingrid Adriaans, banenconsulent en opgeleid tot IRB-expert geeft een voorbeeld uit de praktijk.

“Een mooi praktijkvoorbeeld is het verhaal van een 27 jarige cliënte van mij. Zij heeft een alcohol- en drugsprobleem gehad. Nu dit voorbij is wilde ze, na jarenlang als vrijwilliger te hebben gewerkt, graag een betaalde baan. Wat voor werk ze precies wilde doen, wist ze niet.

Haar wensen heb ik door het stellen van vragen volgens de verschillende modules in de IRB-methodiek ontrafeld.

Wat vond ze in haar vorige werk leuk?

Waren het haar collega’s, was het de locatie, waren het de activiteiten?

Wat zijn haar kwaliteiten?

Wat heeft zij voor een karakter?

Aan mij de taak om aan de hand hiervan samen met mijn cliënte haar wensen concreet te maken. Het werd voor haar duidelijk dat ze iets in de horeca wilde gaan doen. Toen dit duidelijk was ben ik een keer met haar ’s avonds bij de horecaopleiding gaan eten om haar te laten zien wat het werk inhoudt. Ze was nog steeds enthousiast. Gezien haar verleden leek het haar niet handig om een gelegenheid te werken waar ze in aanraking zou komen met alcohol. Daarnaast is zij een enorme control freak en heel precies. Dan vallen er zo weer een paar werklocaties af.

Uiteindelijk heeft ze een baan gevonden in de Broodzaak. Alle broodjes moeten daar hetzelfde zijn; zoveel plakjes kaas, zoveel tomatenschijfjes, zoveel plakje ei - zodat de klant precies weet wat hij krijgt. Ze vindt het heerlijk om deze broodjes te bereiden. Zij doet dit naast haar kassawerk zo keurig dat haar werkgever haar nu de mogelijkheid biedt om door te groeien naar assistent filiaalmanager. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Ik ben hier dan ook ontzettend blij mee en heel trots.”

Meer lezen over de Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB).