‘Elk jaar gaat het beter met me; ik zit echt in een stijgende lijn’

Negen jaar geleden kreeg Samira een burn-out en raakte ze depressief. ‘Waarom word ik wakker?’ vroeg ze zich elke dag af. Via Reakt startte ze met receptiewerk en helpt ze nu al jaren in De Winkel in Castricum. Met haar gevoel voor mode én sociale vermogen de perfecte plek voor Samira.

Kleur bij kleur

Kleding wassen, strijken, klanten helpen en advies geven: wat Samira doet in De Winkel is heel afwisselend. ‘Het leukste vind ik het om kleding bij elkaar uit te zoeken en mooi te presenteren; kleur bij kleur. En ik houd ervan om klanten te helpen. Ik ben altijd eerlijk, praat niemand naar de mond.’ Dit zien we ook terug in de serie van Hokjesman

Stijgende lijn

‘Ik zit in een stijgende lijn, elk jaar gaat het beter. Sinds dit jaar heb ik geen last meer van psychoses gehad en ik ben niet meer depressief.’ Ook zorgt Samira veel beter voor zichzelf. ‘Vijf jaar geleden droeg ik iedere dag een joggingbroek en stond mijn haar alle kanten op.’ Nu ziet ze er tot in de puntjes verzorgd uit, zoals ook al te zien was in deze aflevering van de Hokjesman.

De medicatie helpt haar hierbij, maar het heeft ook te maken met haar werk in De Winkel. ‘Iedere ochtend denk ik ‘Yes, ik mag weer!’ Ik word er heel vrolijk van.’ Begeleider Joan kent ze al jaren.

Op dit moment staat Samira hoog op de wachtlijst voor een woning in Purmerend. Ze wil aan de slag bij War Child. Zelf is ze in Somalië geboren en op jonge leeftijd gevlucht voor de oorlog. Die ervaringen wil ze inzetten om anderen te helpen, bijvoorbeeld door taalles te geven en activiteiten te organiseren voor kinderen.