Slakkenkwekerij

Inmiddels bestaat dierenpension Ons Tweede nest alweer 7 jaar. Tientallen cliënten werken hier om de dieren te verzorgen. Sinds het voorjaar van 2016 worden er ook slakken gekweekt.

Het waren bewogen jaren. In  juni 2009 opende de heer Bert van Alphen ‘wethouder welzijn en volksgezondheid’ het dierenpension. Binnen een half jaar zat het dierenpension vol honden en katten van cliënten die vanwege psychische problemen tijdelijk opgenomen werden. Sindsdien heeft het dierenpension non stop vol gezeten.

Binnen een jaar tijd namen 25 deelnemers actief deel en hielpen met het werk binnen het dierenpension. Na de uitbreiding van het dierenpension in 2010 is dit aantal opgelopen tot 45 man per week. Reakt kan zeker trots zijn op dit nog altijd aanwezige team  en allen die in het verleden hierin hebben bijgedragen. Zonder hen zou het dierenpension niet rendabel zijn.

 

Slakkenkwekerij

Het kweken van slakken heeft geen grote bekendheid. In Nederland zijn hooguit drie grote slakkenkwekerijen bekend. Onze kwekerij ‘Vivre les Escargots’ sluit als vierde aan en is de eerste in Zuid Holland. Wel onderscheiden wij ons in het feit dat we de eerste slakkenkwekerij binnen de GGZ zijn en cliënten via dit werk kunnen participeren dan wel re-integreren.

Het houden van slakken en het kweken is een gevoelskwestie en geen makkelijke taak. De vochtbalans, temperatuur, beschutting en het voedsel zijn vier factoren die grote invloed hebben op de levensduur en de voortplanting van de slak. De voortplanting vindt op bijzondere wijze plaats. De escargots is hermafrodiet. Dit houdt in dat ze tweeslachtig zijn en zowel man als vrouw zijn. Wel hebben ze elkaar nodig voor de voorplanting, dus met één slak …gebeurt er niets.

Momenteel zijn de aanwezige volwassen escargots zich aan het voorplanten en hebben we dus binnenkort ook behoorlijk wat jonge aanwinst.Slak goed alternatief voor vlees

Het kweken van escargots kan het houden van veedieren in Nederland in een ander daglicht stellen. Vee behoeft veel ruimte. Zij worden opgehokt en ervaren in sommige situaties stress. Escargots daarentegen hebben een groen en rijk leven. Escargots behoeven maar weinig ruimte en zijn tevreden als er een dagelijkse regenbui plaats vindt, genoeg schuilruimte of aarde aanwezig is en een goede overwintering kan plaats vinden. Verder heeft een slak weinig zintuigen en neemt de wereld op een heel andere wijze waar dan groot vee. Het eten van de escargots is aldus een goed alternatief.

Nieuwsgierig geworden? Kom eens langs!

Dierenpension - Ons tweede nest

Papajastraat 4
2552 DR Den Haag